Συνεχίζεται η εκπαίδευση ανταρτών κατά του Άσαντ, στην Ιορδανία

Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ στρατολογούν και εκπαιδεύουν στην Ιορδανία κοσμικούς (λαϊκούς) αγωνιστές από τη Συρία, με στόχο την ενίσχυση της σειράς των δυνάμεων που μάχονται κατά του καθεστώτος του Προέδρου Bashar Assad. Παράλληλα οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενδυναμώσουν το μετριοπαθές μέτωπο ανάμεσα στην κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Συρίας.

Η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα εδώ και μερικούς μήνες σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία, και επικεντρώνεται κυρίως σε σουνίτες

και φυλές Βεδουίνων που έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν ως μέλη του συριακού στρατού. Οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν μέρος της κυρίαρχης ομάδας ανταρτών, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σύμφωνα με αξιωματούχους, καθώς οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον αυξανόμενο ρόλο εξτρεμιστικών παραστρατιωτικών ομάδων στις τάξεις των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που συνδέονται με την αλ-Κάιντα.

Το προόγραμμα εκπαίδευσης επιβλέπουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ουάσινγτον τονίζει πως οι ΗΠΑ παρέχουν μόνο μη-θανατηφόρα μέσα για βοήθεια μέχρι στιγμής. Άλλες δυτικές χώρες όπως η Μ. Βρετανία και η Γαλλία έχουν επίσης εμπλακεί, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν κάποια από τις κυβερνήσεις παρέχει εξοπλισμό ή άλλη άμεση στρατιωτική υποστήριξη.

Παρά τους μήνες στήριξης από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πολιτικού κινήματος, η διασπασμένη συριακή αντιπολίτευση συνεχίζει να αγωνίζεται για να συσπειρώσει τους Σύρους κάτω από ένα κοινό όραμα για την μετά-Ασάντ εποχή. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης φαίνεται να παρεμποδίζεται τόσο από τις εσωτερικές του διαμάχες, όσο από από τις στρατιωτικές ελλείψεις σε σχέση με το καθεστώς Ασάντ με ένα οπλοστάσιο που αποτελείται από τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους

Ο Πρόεδρος της Αντιπολίτευσης, Mouaz al-Khatib, παραιτήθηκε από τη θέση την Κυριακή, λόγω “περιορισμών στο έργο του και απογοήτευση με τα επίπεδα της διεθνούς βοήθειας”. Την Δευτέρα δήλωσε, ωστόσο, πως θα εκπροσωπήσει την αντιπολίτευση αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα, όπου το Κατάρ θα φιλοξενήσει μία διήμερη σύνοδο της Αραβικής Ένωσης που ξεκινά την Τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα