Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για Παπακωνσταντίνου!

Άμεσα κινήθηκε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις πολιτικές παρενέργειες από την υπόθεση Παπακωνσταντίνου, και τις εξελίξεις με τις κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για “αλλοίωση” της λίστας Λαγκάρντ, προκειμένου να αφαιρέσει τα ονόματα συγγενικών προσώπων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

και τον Φώτη Κουβέλη, και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα κληθεί να διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε:

“Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου”.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης είχε δηλώσει τα εξής:

«Είναι προφανές ότι πρέπει άμεσα να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, τα ονόματα που αφαιρέθηκαν από την λίστα συνδέονται συγγενικά με τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ως εκ τούτου, θεωρώ επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην Υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών.

Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία».

Και στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά τους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στη Βουλή, επιβεβαίωσαν ότι το Κίνημα θα ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Η κοινή πρόταση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα γίνει και τυπικά τη Δευτέρα.

Τα ονόματα που είχαν… διαγραφεί

Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ο φάκελος του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, περιλαμβάνοντας ένα αντίγραφο cd της αυθεντικής «λίστας Λαγκάρντ» και αρχεία που αφορούν τα τρία πρόσωπα που δεν περιέχονταν στην αλλοιωμένη λίστα που είχε αποσταλεί αρχικά στη Βουλή.

Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου (αδελφής της Ελένης Παπακωνσταντίνου), η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Στο φάκελο, περιλαμβάνονται επίσης, έξι αντίγραφα από το σύστημα TAXIS σχετιζόμενα με τα ως άνω πρόσωπα, τα πρωτόκολλα και οι εκθέσεις παράδοσης-παραλαβής της λίστας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και δύο ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, μελών της επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβε στις 20 Δεκεμβρίου, το cd με τη λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται πως με την συμπερίληψη των τριών νέων προσώπων, ο αριθμός των καταθετών που καταγράφεται στη λίστα, ανέρχεται σε 2062.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «κατά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος, είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».

Ο φάκελος έχει ήδη τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες – και να τοποθετηθούν επί του ζητήματος της αλλοίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα