Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την καταδίκη του Β. Παπαγεωργόπουλου

Ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά έκαναν αμερικανικά ΜΜΕ στην καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, με ανταποκρίσεις και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια «αυστηρή και σπάνια» απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα.

Η Wall Street Journal

αναφέρει ότι από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, πρώτη φορά «κρίνεται ένοχος» για διαφθορά ένας «επιφανής πολιτικός». «Σπάνιες» είναι οι διώξεις κατά δημόσιων αξιωματούχων στην Ελλάδα, τονίζεται χαρακτηριστικά και σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι δίκες για τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και διάφορους Έλληνες επιχειρηματίες, που κατηγορούνται για «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ Έλληνες βουλευτές αποφάσισαν τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για «ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η εφημερίδα New York Times κάνει λόγο για «σπάνια καταδίκη» με θέμα την πολιτική διαφθορά. Στην ανταπόκριση συμπεριλαμβάνονται, επίσης, οι δηλώσεις των καταδικασθέντων, που αρνήθηκαν την ενοχή τους, ενώ επισημαίνεται η εκτενής κάλυψη που είχε από τα ελληνικά ΜΜΕ λόγω και της «πρωτοφανούς σκληρότητας της απόφασης». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στην Ελλάδα είναι σπάνια η άσκηση δίωξης κατά πολιτικών για διαφθορά. Ωστόσο επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που ηγείται της κυβερνητικής συμμαχίας, έχει δηλώσει ότι θα πατάξει τη «βαθιά ριζωμένη διαφθορά» μεταξύ της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, που προκαλεί την αγανάκτηση της κοινής γνώμης.

Keywords
Τυχαία Θέματα