Τι είπε ο Κάμερον στο Νταβός για τον ρόλο της Βρετανίας

Από το Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ μίλησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, David Cameron, αιτιολογώντας, μεταξύ άλλων, και την χθεσινή του γνωστή ομιλία. Παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εισόδου της χώρας του στην ζώνη του ευρώ.

Η αποδοχή από την βρετανική κοινή γνώμη συγκεκριμένων βημάτων που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, σύμφωνα με τον Cameron, κατά πολύ μειωθεί. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίσει εύκολα.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε την ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικότητας,

στην οποία θα συμβάλλει η μείωση των κρατικών χρεών καθώς και των φόρων στις επιχειρήσεις.

Με τον τρόπο αυτό, δηλ. την απώλεια κατ’ αυτόν του Status της Ε.Ε. ως πρωτοπόρου στις καινοτομίες και την ανταγωνιστικότητα, ερμήνευσε και την απόφασή του για δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει, όπως λέει, ότι γυρίζει την πλάτη στην Ευρώπη, αλλά ότι αγωνίζεται για μια πιο ευέλικτη, ανοιχτή και ανταγωνιστικότερη Ένωση».

Παράλληλα ο David Cameron εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ε.Ε., αφού πρώτα απέκλεισε την οποιαδήποτε πιθανότητα υιοθέτησης από την Βρετανία του ευρώ.

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω με όσους λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί μια πολιτική ένωση, δηλ. μία και μοναδική χώρα Ευρώπη».

Αντ’ αυτού τόνισε ότι θεωρεί ότι οι χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και την ικανότητά τους να λαμβάνουν τις αποφάσεις που τις αφορούν. Στα αντίθετα σχέδια η Μεγάλη Βρετανία δεν επιθυμεί να έχει καμία συμμετοχή, όπως προσέθεσε στα περιθώρια της σημερινής του ομιλίας.

Τέλος, εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια συλλογικότερη έκφραση της ευρωπαϊκής πολιτικής βούλησης σε θέματα όπως δράσεις έναντι του Ιράν ή της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα