Τι μεταδίδει το dpa για πιθανή χρεοκοπία της Κύπρου

«Δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος. Όλα είναι υπό έλεγχο». Αυτό τουλάχιστον δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κύπρου στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.

Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν άλλες του Γενικού Διοικητή του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστου Πατσαλίδη, σύμφωνα με τις οποίες, αν η Κύπρος

δεν κατάφερνε να δανειστεί στις επόμενες ημέρες 300 εκ. ευρώ, η κυβέρνησή της δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, κάτι που θα συνεπαγόταν την χρεοκοπία.

Ειδικοί επί των δημοσιονομικών της Κύπρου δήλωσαν στο dpa ότι η επιδείνωση της κατάστασης προκλήθηκε από την χθεσινή άρνηση ασφαλιστικών ταμείων της χώρας να δανείσουν βραχυπρόθεσμα το κράτος, ώστε να γεφυρωθεί το μεσοδιάστημα ως την άφιξη του ευρωπαϊκού πακέτου. Το ενδεχόμενο αυτό όμως φαίνεται ότι αποτράπηκε μετά από την αλλαγή στάσης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, η οποία αποφάσισε να παραχωρήσει στο κυπριακό κράτος δάνειο 100 εκ. ευρώ. Την απόφαση αυτή, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, θα μιμηθούν και άλλοι.

Θυμίζουμε ότι το πακέτο που αναμένει η Λευκωσία από την Ε.Ε. ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ και η οριστική σχετική απόφαση προβλέπεται ότι θα ληφθεί τον επόμενο μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα