Τμηματική καταβολή της δόσης για την Ελλάδα

Την τμηματική καταβολή της δόσης, που θα ανέρχεται τελικά στα 6,8 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, αποφάσισε το Eurogroup.

Η χώρα μας θα πάρει τον Ιούλιο 4 δισ.ευρώ από την ευρωζώνη και 1,8 δισ. από ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τον Οκτώβριο θα αποδεσμευθεί ακόμη 1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα περίμενε ότι το σύνολο της δόσης

θα φτάνει τα 8,1 δισ. ευρω, ωστόσο, τελικά αποφασίστηκε να δοθούν 6,8 δισ. ευρώ, λόγω ενστάσεων που έθεσε η Γερμανία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και τρόικας αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή η επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014 υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τρέξει τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ έθεσε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 2,5 δισ. την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα έως τις 19 Ιουλίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως τις 19 Ιουλίου. Μετά την υλοποίησή τους θα απελευθερωθούν 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τον Οκτώβριο θα απελευθερωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χώρα θα λάβει 2 δισ. ευρώ από κέρδη κεντρικών τραπεζών.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως το Eurogroup δεν «βλέπει» χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα prior actions» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα