Το AIDS υπάρχει. Δεν πρέπει να το αγνοούμε

O ιός HIV υπάρχει και τα «θύματά» του ολοένα και αυξάνονται. Η ενημέρωση έχει παύσει στο βαθμό εγρήγορσης που πρέπει να υφίσταται και η «ανησυχία» έχει περιοριστεί στην απλή διαπίστωση της ύπαρξης του AIDS. Η θεραπευτική αγωγή των ασθενών συνεχίζει ακόμα να χορηγείται δωρεάν, όμως αυτό τίθεται σε αμφιβολία για το μέλλον, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας και του μεγάλου κόστους της

αγωγής.

Είναι γεγονός πως τα αντιρετροϊκά φάρμακα κοστίζουν αρκετά. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν μειώσει τις τιμές, λόγω των τελευταίων ανατιμήσεων του ΕΟΦ, όμως η θεραπευτική αγωγή συνεχίζει να είναι από τις πιο ακριβές. Το βάρος επωμίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το κράτος είναι αρωγός στις περιπτώσεις των απόρων, των οικονομικών προσφύγων αλλά και του κάθε ανασφάλιστου.  Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα την κάλυψη αναλαμβάνουν οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που φιλοξενούν την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, την οποία έχουν υπό την εποπτεία τους, και στην οποία είναι εγγεγραμμένοι οι ασθενείς. Έλεγχος, οργάνωση και εποπτεία είναι στις αρμοδιότητες του γραφείου HIV του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε συνεργασία με τον Ι.Φ.Ε.Τ. Μέχρι σήμερα όλοι οι φορείς στέκονται με σεβασμό απέναντι στους ασθενείς. Η κρίση όμως συνεχίζεται και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με σιγουριά για τίποτα στο «εγγύς» μέλλον.

Βάσει των ερευνών οι κυριότερες κοινωνικές ομάδες που αποτελούν τους φορείς του AIDS, στην Ευρώπη, είναι οι ομοφυλόφιλοι και οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών. Η μετάδοση μέσω ετερόφυλων συνήθως εστιάζεται στις γυναίκες και από μετάγγιση αίματος είναι μετρημένες περιπτώσεις που προκύπτουν από αμέλεια ή ατύχημα. Έχουν περιοριστεί όμως αρκετά λόγω των αυστηρών ελέγχων. Γεωγραφικά οι αφρικανικές χώρες παρουσιάζουν τα περισσότερα κρούσματα, εκεί όμως η εξάπλωση του ιού οφείλεται σε κάθετη μετάδοση, δηλαδή από τη γέννα, και κύριο αίτιο αποτελεί το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης και μόρφωσης.

Η συνεχής έρευνα έχει οδηγήσει σε φαρμακευτικά σκευάσματα με μειωμένες τις παρενέργειες. Το πρώτο διάστημα που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει στην καινούρια ουσία είναι εκείνο που πρέπει ο ασθενής να επιδείξει υπομονή. Οι φαρμακευτικές εταιρείες στόχευσαν και πέτυχαν την δοσολογία ενός χαπιού την ημέρα, έτσι ώστε να βελτιώσουν την κοινωνικότητα του κάθε ασθενή. Υπάρχουν βέβαια και εξειδικευμένες περιπτώσεις που απαιτείται συνδυασμός ουσιών που ακόμα δεν έχουν «συνυπάρξει» σε ένα χάπι και χρειάζεται 2 ή και 3 δοσοληψίες ανά ημέρα .

Το AIDS σήμερα θεωρείται και αντιμετωπίζεται σαν χρόνια νόσος. Για να πεθάνει σήμερα κάποιος από τον ιό θα πρέπει να είναι αμελής με την θεραπεία του ή απλά να καθυστέρησε να το διαγνώσει, οπότε μπαίνει σε μία δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η πτώση του ανοσοποιητικού που προκαλεί ο HIV, “χτυπάει» εκεί που βρίσκει το αδύνατο σημείο και προκαλεί θάνατο από άλλη αιτία. Ένα συνειδητοποιημένο και υπεύθυνο άτομο, που ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού, θα έχει μία ομαλή συμμόρφωση και μία καλή διαβίωση.

Η

Keywords
Τυχαία Θέματα