“Το ελληνικό κούρεμα θα καταστρέψει την ευρωζώνη”

Μπορεί πριν λίγους μήνες ο «σοφός» της γερμανικής οικονομίας, Peter Bofinger, να αναγνώριζε ότι χωρίς «κούρεμα» του χρέους της η Ελλάδα δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της, όμως τώρα φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη. Θεωρεί αντίθετα ότι μια τέτοια λύση θα ανατίναζε στον αέρα ολόκληρη την ευρωζώνη:

«Ένα μεγάλο κούρεμα μπορεί να ανατινάξει ολόκληρη την ευρωζώνη στον αέρα» είπε το μέλος των ειδικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης στην «Berliner Zeitung». Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, όπως λέει, θα υφίσταντο τεράστιες ζημίες οι πιστωτές των κρατών.

«Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους απαιτήσεις κατά των κρατών της ευρωζώνης που ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ», εξήγησε. Αν οι τράπεζες, μέσω διαγραφής του χρέους, περιέρχονταν σε δύσκολη κατάσταση, θα έπρεπε, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πληρώσουν την διάσωσή τους κυρίως άλλες τράπεζες και επενδυτές. Ο φόβος για απώλειες θα οδηγούσε εν συνεχεία σε τεράστια φυγή κεφαλαίων. Έτσι θα μπορούσε να συγκλονιστεί ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Ένα κούρεμα συνιστά έναν ιδιοφυή τρόπο καταστροφής ολόκληρης της ευρωζώνης», συνέχισε ο σοφός της οικονομίας. Ως εναλλακτική λύση προτείνει τη μείωση των επιτοκίων, η οποία θα ελάφρυνε το βουνό το χρεών όπως και μια αναδιάρθρωσή τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε η Νότια Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα χρέη της. Για να συμβεί όμως αυτό, δηλ. να καταστούν δυνατά τα χαμηλότερα επιτόκια, θα πρέπει η Ευρώπη να εκδώσει κοινά ομόλογα, πρακτικά ευρωομόλογα, κάτι το οποίο απορρίπτει έως τώρα η γερμανική κυβέρνηση. Αλλιώς θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως η αντίστοιχη των ΗΠΑ, να αγοράσει μαζικά ομόλογα κρατών της ευρωζώνης ώστε να συμπιέσει τα επιτόκια. Ένα άλλο εργαλείο διαχείρισης των χρεών βλέπει ο Bofinger στην επιβολή εφάπαξ εισφοράς περιουσίας στα κράτη της Νότιας Ευρώπης.

«Όλα αυτά είναι καλύτερα από ένα κούρεμα», ισχυρίζεται, λησμονά όμως, ίσως, παλαιότερες θέσεις του, όπως και το γεγονός ότι η τελευταία λύση έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ελλάδα και μάλιστα με βίαιο τρόπο.

Ακολουθήστε με στο twitter: https://twitter.com/1951976

Keywords
Τυχαία Θέματα