Το εσωκομματικό «ρετούς» του Στάινμπρουκ

Από χθες η προεκλογική καμπάνια του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Peer Steinbrück έχει υποστεί ένα γερό «ρετουσάρισμα». Την ηγεσία του προεκλογικού του αγώνα ανέλαβε η Γενική Γραμματέας του SPD Andrea Nahles, την ώρα που πολλοί έμπιστοι του Steinbrück είδαν τους ρόλους τους να υποβαθμίζονται.

Η αντίδραση μπορεί να άργησε να έρθει, αλλά ήταν λογικό και επόμενο ότι οι πολυάριθμες «γκάφες» του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου κάποτε θα την γεννούσαν. Την γενική ευθύνη της καμπάνιας

του ανέλαβε η Andrea Nahles, η οποία δεν άργησε, με την ανακοίνωση των νέων της καθηκόντων, να κηρύξει γενική επίθεση με (δυσεκπλήρωτο) στόχο ο Peer Steinbrück να καταστεί ο επόμενος Καγκελάριος.

Στενοί συνεργάτες του τελευταίου, όπως ο προκάτοχος της Nahles, Heiko Geue, αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του, Michael Donnermeyer, βάσει του νέου οργανογράμματος θα κοσμούν πλέον το φόντο και μόνο της καμπάνιας.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση των ηγετών του SPD συζητήθηκε και το προσχέδιο του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος, το οποίο θα λάβει επίσημη μορφή την επόμενη εβδομάδα και θα εγκριθεί σε συνέδριο στα μέσα Απριλίου.

Βασικές εξαγγελίες των Σοσιαλδημοκρατών είναι η καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου ύψους 8,5 ευρώ, κίνηση που έχει ήδη προωθηθεί μέσω του Bundesrat, η απονομή σύνταξης αλληλεγγύης 850 ευρώ σε χαμηλόμισθους, η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 49% και η επαναφορά του φόρου περιουσίας. Το SPD θα δεσμευθεί σε πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, με μέρος των εσόδων από τις προαναφερθείσες φορολογικές αυξήσεις να δεσμεύονται για την μείωση των χρεών, αλλά και επενδύσεις στην εκπαίδευση και τις υποδομές.

Παρεμβάσεις επιδιώκουν οι Σοσιαλδημοκράτες και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφού σχεδιάζουν την επιβολή φόρου στις συναλλαγές, αυστηρότερους κανόνες για τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, καθώς και σαφέστερη διάκριση ανάμεσα στις επενδυτικές και τις εμπορικές τράπεζες.

Πέραν όλων αυτών όμως, σε επίπεδο επικοινωνίας, η πρώτη και σημαντικότερη αποστολή της Andrea Nahles θα είναι σίγουρα να καταφέρει να πετύχει αυτό που έως τώρα φαντάζει ακατόρθωτο: O Peer Steinbrück να αποφεύγει στο εξής τις λεκτικές αμετροέπειες, ώστε η συζήτηση να επικεντρωθεί στα ουσιώδη πολιτικά ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα