Το Ισραήλ κατηγορεί τη Μόσχα ότι στέλνει πυραύλους S-300 στον Άσαντ!

Σύμφωνα με ισραηλινούς κύκλους και δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» που αναπαράγει την είδηση, η Ρωσία σχεδιάζει την άμεση παράδοση αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στη Συρία. Αν το σχέδιο αυτό λάβει όντως σάρκα και οστά, όπως προειδοποιούν αναλυτές, πιθανή επέμβαση της Δύσης θα καταστεί ακόμα πιο δυσχερής.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσαν χθες ότι εξετάζουν τις πληροφορίες που προέρχονται από το Ισραήλ, αρνήθηκαν,

όμως, να λάβουν επισήμως θέση. Οι Ρώσοι ομόλογοί τους δεν έχουν σχολιάσει ακόμα τις φήμες. Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι δεν δημοσιοποιούνται πληροφορίες σχετικά με πωλήσεις – παραδόσεις όπλων από τη Ρωσία προς τρίτα κράτη.

Το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση της Συρίας προσπαθεί εδώ και χρόνια να προμηθευτεί τον συγκεκριμένο τύπο πυραύλων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την κατάρριψη αεροπλάνων και ρουκετών. Το Ισραήλ τώρα μεταδίδει την πληροφορία ότι η Συρία, στα πλαίσια συμφωνίας με την Μόσχα που χρονολογείται από το 2010 για την αγορά όπλων αξίας 900 εκ. δολαρίων, κατέβαλε τα αντίστοιχα ποσά. Στο πακέτο της αγοράς φέρεται ότι συμπεριλαμβάνονται έξι εκτοξευτήρες οβίδων και 144 βλήματα με εμβέλεια περίπου 200 χλμ.

Σύμφωνα με την Ιερουσαλήμ, η πρώτη παράδοση μπορεί να γίνει στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ το σύνολο της αγοραπωλησίας είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Κατά την συμφωνία, μάλιστα, η Μόσχα θα αποστείλει στη Συρία δύο ομάδες ειδικών, οι οποίες θα βοηθήσουν τον συριακό στρατό στον χειρισμό των οπλικών συστημάτων.

Όπως είναι φυσικό, αν όλα αυτά ευσταθούν, μπαίνει φωτιά και στην διεξαγωγή της σχεδιαζόμενης Συνόδου που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, στη Μόσχα με αντικείμενο την επίλυση της εμφύλιας διαμάχης στη Συρία…

Keywords
Τυχαία Θέματα