Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι…

Το πού θα καταλήξει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που έχει ξεκινήσει η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση είναι ένας γρίφος που θα πάρει αρκετό καιρό ακόμη για να λυθεί, καθώς και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Από τη μια οι δανειστές επιμένουν ότι στον Προϋπολογισμό του 2014 υπάρχει “τρύπα” ύψους 2 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να καλυφθεί. Ο τρόπος και τα μέτρα επισήμως δεν τους αφορούν, ανεπισήμως όμως ζητούν να είναι “άμεσης απόδοσης”, δηλαδή δραστικές περικοπές που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Από

την άλλη, η κυβέρνηση δεν δέχεται να συζητήσει για κενό πάνω από 500 εκ. ευρώ το 2014, για το οποίο, μάλιστα, επισημαίνει ότι θα καλυφθεί με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι οριζόντια μέτρα.

Πάντως, πηγές του ΔΝΤ, τόνιζαν χθες ότι δεν ζητούν μεν οριζόντια μέτρα, δηλαδή περικοπές μισθών και συντάξεων, όμως το όποιο κενό εντοπιστεί, θα πρέπει να καλυφθεί με κάποιο τρόπο.

Η κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι τυχόν δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων των ευγενών ταμείων, καθώς και με στοχευμένες περικοπές σε δημόσιους οργανισμούς.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να παίζουν “καθυστερήσεις”, επικαλούμενοι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη κυβέρνηση στη Γερμανία και μεταθέτουν τις αποφάσεις για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ ακόμη και για τον Ιανουάριο, χρησιμοποιώντας και ως “πάτημα” το ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Το βασικό αγκάθι σε αυτό το μέτωπο είναι οι αμυντικές βιομηχανίες, για τις οποίες η τρόικα ζητά λουκέτο και όχι αναδιάρθρωση εν λειτουργία, όπως αντιπροτείνει η κυβέρνηση.

Όμως, θολό παραμένει το τοπίο και σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις τους και μεταθέτουν τις αποφάσεις για “κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι”, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, δηλαδή μετά τις Ευρωεκλογές. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Eurogroup, είχε μιλήσει για αποφάσεις τον Απρίλιο, αμέσως μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ, που ζητά ριζική αντιμετώπιση του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αρνείται επισήμως να σχολιάσει τις καθυστερήσεις των Ευρωπαίων υπενθυμίζοντας, πάντως τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ελάφρυνση, μόλις η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα