Το παρασκήνιο της μάχης για το ΤΤ

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται η οριστική λύση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών με τρεις από τις τέσσερις “συστημικές” τράπεζες να εκδηλώνουν

τελικά ενδιαφέρον.

Πρόκειται για τις Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, ενώ “έκπληξη” αποτέλεσε η εκδήλωση ενδιαφέροντος και από την Τράπεζα Αττικής.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν κατέθεσε τελικά προσφορά.

Εθνική και Eurobank, με επίσημες ανακοινώσεις τους προς το Χρηματιστήριο ξεκαθαρίζουν ότι το ενδιαφέρον τους ισχύει “υπό προϋποθέσεις”, με παράγοντες της αγοράς να διευκρινίζουν ότι οι “προϋποθέσεις” είναι να ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς μεταξύ των δύο υπό συγχώνευση τραπεζών και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το Τ.Τ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, οι δύο τράπεζες φέρονται να έχουν ζητήσει να αναβληθεί κατά ένα μήνα η απόφαση, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μεταξύ τους συγχώνευση.

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται πως έχουν καταλήξει οριστικά στην υιοθέτηση του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Αγροτική Τράπεζα, δηλαδή, στον διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε “καλή” και “κακή” τράπεζα, με όλα τα υγιή κομμάτια να μεταφέρονται στην “καλή” τράπεζα, η οποία και θα μεταβιβαστεί στον “μνηστήρα” με την καλύτερη προσφορά.

Το “κακό” κομμάτι θα το αναλάβει το ελληνικό δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι κεφαλαιακές ανάγκες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέρχονται σε 3,73 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα