Το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων

Μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και πολυσυλλεκτικά φεστιβάλ πλαισιώνουν το πολιτιστικό πρόγραμμα «κέντρο και γειτονιές σε μία σκηνή», που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων, καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σειρά από εκδηλώσεις σε γνωστά καλλιτεχνικά στέκια της πόλης, αλλά και σε κεντρικές πλατείες και γειτονιές.

Τόπο συνάντησης αποτελεί η 36η γιορτή βιβλίου που έχει ήδη ξεκινήσει στο Πεδίον του Άρεως. Δράσεις, αφιερώματα

και εκθέσεις συνοδεύουν την μεγάλη έκθεση για τους φίλους του βιβλίου, που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 9 Ιουνίου.

Η ελληνική εταιρεία καλλιτεχνικών προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες – very special arts Hellas διοργανώνει, για δεύτερη συνεχή χρόνια, «το παζάρι των χρωμάτων» στην Τεχνόπολη (31 Μαΐου – 2 Ιουνίου).

Η τζαζ μουσική θα έχει για μία ακόμη χρονιά την τιμητική της, καθώς το καθιερωμένο φεστιβάλ επιστρέφει στην Τεχνόπολη (31 Μαΐου- 2 Ιουνίου), με τη συμμετοχή σχημάτων από τη Δανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Αργεντινή, κ.α.

Για θέματα γύρω από την οικολογία που απασχολούν πολλούς από εμάς θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μέσα από το φεστιβάλ ανακύκλωσης (3-5 Ιουνίου στην Τεχνόπολη), ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσει και το Athens garden festival, όπου μουσική, θέατρο και διαδραστικά παιχνίδια θα μεταμορφώσουν τον εθνικό κήπο σε κήπο τεχνών (15-18 Ιουνίου).

Στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» θα φιλοξενηθεί η έκθεση ζωγραφικής του αναπληρωτή καθηγητή και προέδρου του τμήματος εικαστικών τεχνών της ανωτάτης σχολής καλών τεχνών της Αθήνας, Αριστοτέλη Τζάκου, που φέρει τον τίτλο «Αριστοτέλης Τζάκος 2005 -2013» (11-30 Ιουνίου), αλλά και η φωτογραφική έκθεση «ο κύκλος των περιπλανήσεων και των εικόνων των ταξιδευτών του χρόνου», που οργανώνει το κέντρο εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εφήβων (12-23 Ιουνίου).

Βήμα σε νέους δημιουργούς δίνει ο δήμος Αθηναίων από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου. Παραστάσεις θεάτρου και χορού, με την υπογραφή νέων καλλιτεχνών θα γίνουν στο ανοιχτό θέατρο Κολωνού, καθώς και στο θεατράκι της πλατείας Κουμουνδούρου.

Η μουσική κλέβει την παράσταση στα πλαίσια των εκδηλώσεων. Το «jumping fish festival», το πρόγραμμα ανάδειξης και στήριξης νέων καλλιτεχνών, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη (17 και 18 Ιουνίου). Αγαπημένες μουσικές και ήχοι θα πλημμυρίσουν την Ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής για 14η χρονιά (19-21 Ιουνίου), σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πρωτεύουσας (Συντάγμα, Κοτζιά, Κλαυθμώνος, Βαρνάβα, Μοναστηράκι, Αυδή). Το καθιερωμένο πλέον «school festival» συνεχίζεται για 5η χρονιά στους χώρους της Τεχνόπολης (22 και 23 Ιουνίου), έτοιμο να παρασύρει το μουσικόφιλο κοινό σε ροκ μελωδίες και ακούσματα.

Στο Αττικό Άλσος θα παρελάσουν, για μία ακόμη χρονιά, μεγάλα ονόματα από το χώρο της μουσικής και του θεάτρου (29 Ιουνίου- 20 Ιουλίου), ενώ ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ με τίτλο «Technopolis Open Air Cinema» θα λάβει χώρα στην Τεχνόπολη (12-14 Ιουλίου). Στον ίδιο χώρο θα γίνει για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής με θέμα «P.I.I.G.S.», με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (15-19 Ιουλίου). Άφθονο κέφι αναμένεται να προκαλέσει το 2ο διεθνές φεστιβάλ τσίρκου (6 και 7 Ιουλίου, Τεχνόπολη), ενώ λίγο αργότερα, το φεστιβάλ hip hop θα ανοίξει την αυλαία του για μία και μοναδική μέρα (20 Ιουλίου).

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα δώσουν το παρόν τους στην Τεχνόπολη, μέσα από μουσικές συναντήσεις που αναμένεται να συζητηθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συναυλίες των Θανάση Παπακωνσταντίνου (7 Ιουνίου), Στέφανου Κορκολή (11 Ιουλίου), Μίλτου Πασχαλίδη (28 Αυγούστου), Φοίβου Δεληβοριά (29 Αυγούστου), Γιάννη Κότσιρα και Στάθη Δρογώση (2 Σεπτεμβρίου), Νίκου Πορτοκάλογλου και Φίλιππου Πλιάτσικα (7 Σεπτεμβρίου).

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και μετά το καλοκαίρι. Στο Καλλιμάρμαρο, στις πλατείες Αβησσυνίας και Θησείου, αλλά και στους πεζοδρόμους των Ερμού, Καπνικαρέας και Αποστόλου Παύλου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το 5ο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου δρόμου (7 Σεπτεμβρίου- 6 Οκτωβρίου), ενώ μία μεγάλη γιορτή γύρω από το παιδί και την αγωγή του θα γίνει στην πλατεία Κοτζιά (20-23 Σεπτεμβρίου). «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» τιτλοφορείται το πολιτιστικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή Γάλλων καλλιτεχνών, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (9-16 Οκτωβρίου). Το ραντεβού για τους φίλους της ποδηλασίας ανανεώνεται για 4η χρονιά στην Τεχνόπολη μέσα από το «Athens bike festival» (20-22 Σεπτεμβρίου).

Το φετινό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μία σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Ανάμεσά τους αναφέρουμε το φεστιβάλ-αφιέρωμα στο βινύλιο (4-6 Οκτωβρίου), τη διεθνή συνάντηση παραστατικών τεχνών (17-20 Οκτωβρίου), το «Store of the Future», μέσα από το οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι νέες τάσεις και καινοτόμες τεχνολογίες στο λιανεμπόριο (22-24 Οκτωβρίου), καθώς και το φεστιβάλ φωτογραφίας «Athens Photo Festival» (1-20 Νοεμβρίου).

Keywords
Τυχαία Θέματα