Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι αντοχές του Σαμαρά και οι επιπτώσεις από το “όχι” της Κύπρου

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της “Κάπα-Research” για το “Βήμα της Κυριακής”, αναφορικά με τα… πολιτικά ρεύματα στο σημερινό σκηνικό της χώρας, τις ισορροπίες δυνάμεων και τις προοπτικές για το μέλλον.

Στον απόηχο του κυπριακού “όχι” λοιπόν, η μέτρηση που πραγματοποιήθηκε Τετάρτη και Πέμπτη, δηλαδή έχει συμπεριλάβει το κλίμα αγωνίας για την Κύπρο, και το “άδειασμα”

της Λευκωσίας από τη Μόσχα, το 82,8% (73,6+9,2%) των πολιτών υποστηρίζει ότι η κυπριακή Βουλή έπραξε σωστά και μάλλον σωστά, με το να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το “κούρεμα” των καταθέσεων.

Το 79% μάλιστα (68,6%+10,4%) απαντάει “ναι” και “μάλλον ναι” στην ερώτηση για το αν θα πρέπει και η κυβέρνηση Σαμαρά να τηρήσει αντίστοιχα σκληρή διαπραγματευτική στάση απέναντι στην τρόικα για το ελληνικό Μνημόνιο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτιμά αρνητικά, όχι μόνο τη στάση της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά στο θέμα της Κύπρου (52,3% αρνητικά και μάλλον αρνητικά), αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ (51,2%).

Στα… του οίκου μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 0,7% έναντι της Νέας Δημοκρατίας (22,4%-21,7%), και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11%, το ΠΑΣΟΚ με 7,5%, το ΚΚΕ με 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,7% και η ΔΗΜΑΡ με 4%.

Με αναγωγή στα έγκυρα, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 0,9% (26,6%-25,7%), ενώ τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Χρυσή Αυγή 13%, ΠΑΣΟΚ 8,8%, ΚΚΕ 6,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,7%, ΔΗΜΑΡ 4,8%.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντέχει, καθώς προηγείται στο ερώτημα περί πρωθυπουργικής καταλληλότητας του Αλέξη Τσίπρα, με 44,1%-31,8%.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία με 44,2%-40,4%.

Αναφορικά με το μέλλον, το 42,3% εμπιστεύεται περισσότερο μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, έναντι 34,8% που θα προτιμούσε μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Το 58,6% επιθυμεί να δοθεί χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση, έναντι 36,9% που θέλει εκλογές, ενώ το 70,8% δηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, έναντι 23% που επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα