Βρέθηκε θεραπεία για τη νευρική ανορεξία

Λύση στην πάθηση – μάστιγα της εποχής, που στοιχίζει την ζωή σε πολλές νεαρές κοπέλες παγκοσμίως, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες ότι βρήκαν!

Έως τώρα η νευρική ανορεξία αντιμετωπιζόταν με μεθόδους όπως η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα, ωστόσο δεν θεράπευαν πάντα εντελώς τους ασθενείς με συνέπεια να υποτροπιάζουν. Οι Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με χρόνια νευρική ανορεξία, μέσω της βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης.

Οι ερευνητές του Κέντρου Νευροεπιστήμης Κρέμπιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροχειρουργικής του πανεπιστημίου του Τορόντο Αντρες

Λοζάνο, πλέον πιστεύουν ότι βρήκαν οριστική λύση στην πάθηση, αφού εμφύτευσαν μια μικρή συσκευή σαν βηματοδότη στον εγκέφαλο έξι σοβαρά ανορεξικών γυναικών ηλικίας 24 έως 57 ετών, οι οποίες είχαν την πάθηση από τέσσερα έως και 37 χρόνια. Με αυτή την θεραπεία, οι μισές ασθενείς κατάφεραν να αυξήσουν το βάρος τους και να βελτιώσουν την ψυχική διάθεσή τους, πρόοδος που δεν είχε επιτευχθεί με άλλες θεραπείες στο παρελθόν!

Είναι μια μικρή ακόμα πιλοτική μελέτη, ενώ οι επιστήμονες ερευνούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής τεχνικής, ωστόσο αν πετύχει θα είναι μία πολύ μεγάλη νίκη της ιατρικής αφού η σοβαρή ανορεξία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (έως 15%) μεταξύ των ψυχικών διαταραχών και θεωρείται συχνή στα κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών.

Σημειώνεται ότι η τεχνική της «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης» μπορεί να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας, όμως χρησιμοποιείται ήδη για άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η θεραπεία του χρόνιου πόνου, την κατάθλιψη και την επιληψία.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εισαγωγή μίας μικρής συσκευής στον εγκέφαλο του ασθενούς με νευροχειρουργική επέμβαση και είναι αναστρέψιμη ως διαδικασία, αν κάτι δεν πάει καλά.

Οι Καναδοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς διότι η συγκεκριμένη τεχνική έχει και πιθανές παρενέργειες: μία ασθενής έπαθε επιληπτική κρίση δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εγκεφαλικής διέγερσης και άλλη μία υπέστη κρίση πανικού κατά την επέμβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα