Βρούτσης: Πριν από την Μανωλάδα είχαμε λάβει μέτρα για την «μαύρη» εργασία

Σύμφωνα με κ. Γιάννη Βρούτση, πριν τα γεγονότα της Μανωλάδας, το υπουργείο Εργασίας είχε προνοήσει για την κάλυψη του νομοθετικού κενού και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, εισάγοντας τον θεσμό της Οικονομικής Αστυνομίας και της συνεργασίας των υπηρεσιών των υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Τάξη. Ο υπουργός εκφράζει ταυτόχρονα τη λύπη του για το ότι υπήρξαν κόμματα που δεν ψήφισαν στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη.

Χαρακτηριστικά ο κ. Βούρτσης ανέφερε : «Tα όποια νομοθετικά κενά

υπήρχαν σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε οποιονδήποτε κλάδο της αγοράς εργασίας, πολύ προνοητικά -και πριν τα τραγικά γεγονότα της Μανωλάδας- καλύφθηκαν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που πριν 10 ημέρες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και ήδη αποτελεί το νέο νόμο 4144/2013» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και επισημαίνει: «Με το νόμο αυτό εισήχθη στον αγώνα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο θεσμός της Οικονομικής Αστυνομίας. Λυπούμαστε που μια τέτοια θετική πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους, υπήρξαν κόμματα που δεν την ψήφισαν».

Επίσημα στοιχεία που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας αναφέρουν ότι η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα ξεπερνά το 30% ενώ σε περιπτώσεις όπως οι επιχειρήσεις φασόν και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις υπερβαίνει το 60% έως 70%.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το νομικό πλαίσιο που ισχύει (έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με ημερομηνία 18 Ιουνίου του 2012, υπ’ αριθμ. 9340/362), παρέχει σαφές εργασιακό και ασφαλιστικό πλαίσιο για τους εργάτες γης, το οποίο βασίζεται στην εκάστοτε Εθνική Σύμβαση Εργασίας, ενώ οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν μια φορά τον χρόνο, από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου, πίνακα των εργαζομένων που απασχολούν.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων ελέγχων στις περιοχές της Αργολίδας και της Κορινθίας, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και της Οικονομικής Αστυνομίας, τα προβλήματα αυτά είχαν ξεπερασθεί, καθώς οι έλεγχοι μπορούσαν να επεκταθούν σε όλους τους χώρους και στον εντοπισμό της παράνομης μετανάστευσης που συνδέεται σε αρκετές περιπτώσεις με τη «μαύρη εργασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα