Βρυξέλλες: Κάντε απολύσεις (όχι εκλογές…)

“Εξαιρετικά καλά” εκτιμούν οι Βρυξέλλες ότι πηγαίνουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στο δημοσιονομικό επίπεδο, συμπληρώνοντας όμως ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε σχέση με το δημόσιο τομέα.

Όπως τονίζει ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις μεταξύ των κομμάτων στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει

μεγαλύτερη σημασία από την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι στην εικόνα πρέπει να προστεθεί και η πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, για την οποία επισημαίνει ότι «δεν είναι καταστροφική».

Σε ερώτηση αν το Eurogroup υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ίδιος παράγων απάντησε ότι πρόκειται για ρητορική ερώτηση, επισημαίνοντας ότι ξεπερνά το σκοπό της διεξαγόμενης τεχνικής ενημέρωσης να απαντήσει επ’ αυτής. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη αυτονομία ως προς τη μείωση του δημοσίου τομέα» της χώρας. Επίσης, διευκρίνισε ότι αν και πολλοί στις Βρυξέλλες εξεδήλωσαν έκπληξη για την απόφαση αυτή, δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο επ’ αυτής.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και της επίπτωσής τους στην εκταμίευση των δόσεων για τη χώρα, αλλά και στη στάση του Eurogroup για το θέμα, ο ίδιος ανέφερε: «Πιστεύω στη συνεχή σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν έχω άλλο σχόλιο επ’ αυτού». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου η κυβερνητική σταθερότητα είναι σημαντική προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα» δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση ανάμεσα στο θέμα και τη δόση των 3,3 δις ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση ως προς την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες, ο ίδιος ανέφερε: «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εγγενούς υπερχρέωσης και των ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει τα ελληνικό κράτος είναι ότι οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα δεν έχουν μόνο πολλαπλασιαστεί, αλλά έχουν εξαπλωθεί σαν καρκίνος για τους λόγους που γνωρίζουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι δεν υπάρχουν παρά δύο τρόποι για να μειώσει μια χώρα με υπερβολικά μεγάλο δημόσιο τομέα το έλλειμμα και το χρέος της: Είτε να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες περικόπτοντας μισθούς, συντάξεις και δημόσιες υπηρεσίες όπως μεταφορές, υγεία, εκπαίδευση κλπ, είτε να μειώσει το μέγεθος του δημοσίου τομέα της, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η μείωση του υπερβολικά διογκωμένου δημοσίου τομέα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους και συνεπώς, για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Τόνισε ωστόσο ότι απαιτείται η σχετική βούληση και συμπλήρωσε ότι όλα τα κράτη συναντούν δυσκολίες στο θέμα αυτό. Εντούτοις, ανέφερε ότι το μνημόνιο προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των θέσεων στο δημόσιο που απαιτείται να μειωθούν.

Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, όπου ο αριθμός των υπαλλήλων πολλαπλασιάστηκε χωρίς καμία επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η μείωση του δημοσίου τομέα πρέπει να γίνει με «έξυπνο τρόπο», δηλαδή με αποτελεσματικότητα και ισονομία.

Επίσης, τόνισε ότι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης για την καλύτερη συλλογή φόρων είναι επίσης απαραίτητη, καθώς αποτελεί την καλύτερη μέθοδο εξεύρεσης πόρων. Ο ίδιος ανέφερε ότι μια αποτελεσματική και δίκαιη φορολογική διοίκηση είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων.

Ανοίγει ο δρόμος για ελάφρυνση χρέους 50 δισ.€-Σήμερα αποφασίζει το Eurogroup

Το σημερινό Eurogroup θα συζητήσει το ζήτημα της αναδρομικότητας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, αυτή θα είναι επί της αρχής, χωρίς λεπτομερειακό σχεδιασμό των διαδικασιών.

Το θέμα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, καθώς θα επιτρέψει την ελάφρυνση χρέους 50 δισ.€, που έχει δανειστεί η χώρα από την ΕΕ, για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών υποστηρίζει ότι για το θέμα απαιτείται ακόμη η σύμπραξη του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ αν υιοθετηθεί τελικά η αρχή της κατά περίπτωσης αναδρομικότητας (έναντι των επιλογών της πλήρους και σε κάθε περίπτωση αναδρομικότητας ή της μη αναδρομικότητας), η διαδικασία δε θα έχει ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο του 2014, όταν θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism).

Keywords
Τυχαία Θέματα