Ξανά στο προσκήνιο τα Φώκλαντς

Η Αργεντινή επαναφέρει στο προσκήνιο τη μακροχρόνια διένεξη με τη Βρετανία για τα Φώκλαντς, επαναλαμβάνοντας το αίτημα διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για το μέλλον των διαφιλονικούμενων νησιών του Νότιου Ατλαντικού. Το αίτημα εκφράστηκε από την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Independent.

Στο κείμενο της επιστολής της

η πρόεδρος της Αργεντινής καλεί τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΟΗΕ που ελήφθη το 1965, και η οποία καλεί στην εξεύρεση «λύσης με διαπραγματεύσεις» σχετικά με τα νησιά και κατηγορεί τη Βρετανία ότι τα απέσπασε από την Αργεντινή σε μια «κατάφωρη άσκηση αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα». Η Αργεντινή υποστηρίζει πως κληρονόμησε την ιδιοκτησία των νησιών από την Ισπανία και πως η Βρετανία τα κατέλαβε με τη βία στις 3 Ιανουαρίου το 1833.

Ως απάντηση, ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία επί των Φώκλαντς «έως ότου οι κάτοικοι τους επιθυμήσουν κάτι τέτοιο». Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για το πολιτικό καθεστώς των νησιών, με πρωτοβουλία της φιλοβρετανικής κυβέρνησης των Φώκλαντς.

Keywords
Τυχαία Θέματα