20 πρέσβειρες γράφουν στα «ΝΕΑ» για να συγχαρούν την Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εμείς – οι 20 πρέσβειρες που εκπροσωπούμε ξένες χώρες στην Αθήνα – ενώνουμε τις φωνές μας προκειμένου να συγχαρούμε την Ελλάδα για τη δημοσίευση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια και να προωθήσουμε τη μεγαλύτερη συμπερίληψη των γυναικών στην εξωτερική πολιτική.

Η συμμετοχή

των γυναικών στις διπλωματικές προσπάθειες – ιδιαίτερα σε εκείνες που είναι αφιερωμένες στην πρόληψη των συγκρούσεων, την επιδίωξη και την οικοδόμηση της ειρήνης – είναι απαραίτητη για μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες στις οποίες συμμετέχουν γυναίκες συσχετίζονται με μια πιο ανθεκτική ειρήνη. Από το 2000 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει διάφορα ψηφίσματα με σκοπό την ενίσχυση της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών σε αυτούς τους τομείς, αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες είναι συχνά τα πρωταρχικά θύματα των συγκρούσεων.

Ακόμη και στο σημερινό πλαίσιο, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου. Οι πολιτικά δραστήριες γυναίκες στοχοποιούνται πολύ συχνά με βία προκειμένου να αποθαρρυνθούν από το να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την ανάληψη ηγετικών θέσεων. Μέσω των κοινών μας προσπαθειών, σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την ανάγκη να τεθεί η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στο επίκεντρο των προσπαθειών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, την πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων και την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης.

Οι δικές μας διαφορετικές καταβολές, εμπειρίες και προοπτικές αποτελούν παράδειγμα της βάσης πάνω στην οποία μπορεί να καλλιεργηθεί μια πιο συμπεριληπτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Αυτή η ενότητα μεταξύ των γυναικών διπλωματών υπογραμμίζει επίσης τη δύναμη που προέρχεται από τη συνεργασία, υπερβαίνοντας τα εθνικά σύνορα.

Συνυπογράφοντας αυτό το κείμενο, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε τις νέες γυναίκες να σκεφτούν τη διπλωματική σταδιοδρομία. Ο δρόμος μπορεί να είναι δύσκολος, όμως η συλλογική μας παρουσία χρησιμεύει ως απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί με επιμονή, αφοσίωση και αμοιβαία υποστήριξη, καθώς και μέσω της καθοδήγησης και των πρωτοβουλιών που προωθούν τις γυναίκες υποψήφιες και την ισότητα των φύλων.

Συνυπογράφουσες επικεφαλής αποστολών:

Α.Ε. Κυρία Helena Alexandra ANDRADE FURTADO DE PAIVA (Πορτογαλία)

Α.Ε. Κυρία Karine ASSELIN (Καναδάς)

Α.Ε. Κυρία Laurence AUER (Γαλλία)

Α.Ε. Κυρία Lidija BOSHKOVSKA (Βόρεια Μακεδονία)

Α.Ε. Κυρία Lajla BRANDT JAKHELLN (Νορβηγία)

Α.Ε. Κυρία Ieva BRIEDE (Λετονία)

Α.Ε. Κυρία Elisabeth CARDOSO (Λουξεμβούργο)

Α.Ε. Κυρία Alison DUNCAN (Αυστραλία)

Α.Ε. Κυρία Iseult FITZGERALD (Ιρλανδία)

Α.Ε. Κυρία Luela HAJDARAGA (Αλβανία)

Α.Ε. Κυρία Marcela HANUSOVA (Σλοβακία)

Α.Ε. Κυρία Julie LYMBEROPOULOS COSIORI (Παναμάς)

Α.Ε. Κυρία Lindiwe Gail MSENGANA-NDLELA (Νότια Αφρική)

Α.Ε. Κυρία Karin RANNU (Εσθονία)

Α.Ε. Κυρία Lina SKERSTONAITE (Λιθουανία)

Α.Ε. Κυρία Susanna TERSTAL (Ολλανδία)

Α.Ε. Κυρία Souad TRABELSI (Τυνησία)

Α.Ε. Κυρία Gerda VOGL (Αυστρία)

Α.Ε. Κυρία Ana VUKADINOVIĆ (Μαυροβούνιο)

Α.Ε. Κυρία Tamara WEINGERL POŽAR (Σλοβενία)

Keywords
Τυχαία Θέματα