Eλληνικό Super Puma σε επιχειρήσεις διάσωσης στο Μαυροβούνιο

Ήδη η ελληνική αποστολή έχει μεταφέρει Μαυροβούνιους τεχνικούς σε απομονωμένο και αποκλεισμένο υδροηλεκτρικό έργο προκειμένου να το ενεργοποιήσουν μετά από βλάβη.

Ακολούθησε - με βάση την Ποντγκόριτσα - αποστολή ρίψης τροφίμων σε αποκλεισμένους. Ευρύτερες αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR) είναι σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν οι ανδρες της 31ης ΜΕΕ που έχει μεταβεί στο Μαυροβούνιο από την Ελευσίνα με το ελικόπτερο.

Το Super Puma πήγε αρχικά για τον
απεγκλωβισμό επιβατών αμαξοστοιχίας που είχε ακινητοποιηθεί από την Παρασκευή σε ορεινό μέρος, λόγω χιονοστιβάδας - ήδη η επιχείρηση αυτή τελείωσε χθες.

Η αποστολή του ελικοπτέρου έγινε σε άμεση ανταπόκριση χθεσινού αιτήματος του Υπουργείου Άμυνας του Μαυροβουνίου προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, για την παροχή συνδρομής. Το ελικόπτερο μετέβη μέσω Κέρκυρας στο Τίβα, όπου διανυκτέρευσε και από σήμερα συμμετέσχε στις γενικότερες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας, σε συντονισμό με τις αρμόδιες Αρχές του Μαυροβουνίου.
Εκτεταμένες καταστροφές στο Μαυροβούνιο

Παρόλο που σταμάτησαν οι χιονοπτώσεις παραμένουν τα προβλήματα στις συγκοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση στο Μαυροβούνιο.

Πιο δραματική είναι η κατάσταση στο βόρειο μέρος της χώρας. Στην Ποντγκόριτσα και στο Τσέτινιε περίπου 3.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Δέκα θύματα από την ίδια οικογένεια στο Κόσοβο

Το δέκατο θύμα της χιονοστιβάδας που έπληξε το Σάββατο το χωριό Ρεστέλιτσα στο νότιο Κόσοβο εντόπισαν, σήμερα, άνδρες των σωστικών συνεργείων.

Η σορός του νεαρού Σελντίν Ρέκα βρέθηκε έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών ερευνών, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπος της επαρχίας Γκόρα.

Ο άτυχος νέος ήταν το δέκατο θύμα της οικογένειας Ρέκα, που ξεκληρίστηκε κυριολεκτικά από το μένος της χιονοστιβάδας.

Δέκα από τα 11 μέλη της οικογένειας Ρέκα έχασαν τη ζωή τους και οι σοροί των εννέα είχαν εντοπιστεί ήδη από το Σάββατο.

Μόνο ένα πεντάχρονο κορίτσι, η Ασμίρα Ρέκα, κατάφερε να βγει ζωντανή από τα συντρίμμια του σπιτιού της που καταπλακώθηκε από το χιόνι και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Πρίζρεν.

Κατόπιν οδηγιών του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, το γραφείο του Προέδρου θα χρηματοδοτεί την εκπαίδευση της πεντάχρονης έως ότου φτάσει στην ηλικία των 18 ετών.
Keywords
Τυχαία Θέματα