Mικαελ Σουμάχερ: Το πάθος του για το σκι που τον …καταδίκασε

Δέκα χρόνια ένα πέπλου μυστηρίου καλύπτει  την πορεία της υγείας του Σούμι, του ανθρώπου «μηχανή» που έχει ζήσει την πιο συγκλονιστική πορεία στην Formula1, με ένα άδοξο τέλος χωρίς …τέλος. Ο Γερμανός πιλότος που υπολόγιζε και την τελευταία λεπτομέρεια στα γκραν πρι, απύθμενα μεθοδικός όσο κανένας άλλος, με εξαιρετικές οδηγικές (θεϊκές)  ικανότητες που τον έβαλαν στο Πάνθεον των καλύτερων πιλότων στην ιστορία της Formula1 ένιωσε τελικώς  το νόμο του Μέρφι: Αν από διάφορα πράγματα, ένα έχει την πιθανότητα να πάει στραβά, θα είναι αυτό που θα προκαλέσει και τη μεγαλύτερη ζημιά. Kαι έτσι και έγινε.

Ο αλάνθαστος πιλότος, που έχει κάνει άπειρα τετ α κε στα γκραν πρι, δυστυχώς, μόνο μια φορά τόλμησε να ξεφύγει από την πίστα, κάνοντας σκι και πλήρωσε το λάθος του. Από τότε γι αυτόν το χρονόμετρο κόλλησε στις 29 Δεκεμβρίου του 2013.

Η σύγχρονη ιατρική μετά τις σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και το αναπόφευκτο κώμα, έδωσε τον καλύτερο της εαυτό ώστε να γλιτώσει τον Γερμανό πιλότο από τα χειρότερα. Ακολούθησε η πολύμηνη νοσηλεία και όσο περνούσαν τα χρόνια η μυστικότητα και η σιωπή για την αληθινή κατάσταση της υγείας του, μεγάλωνε. Από το φθινόπωρο του 2014 η έπαυλη του στην Ελβετία έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο, με δεκάδες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να τον παρακολουθούν – εφόσον και αυτό είναι αλήθεια αφού η …στεγνή πληροφόρηση έχει δημιουργήσει ένα «όργιο» φημών.

Για τον Μίκαελ Σουμάχερ, το χρονόμετρο κόλλησε στις 29 Δεκεμβρίου του 2013. Ο γερμανός πιλότος που υπολόγιζε και την τελευταία λεπτομέρεια στα γκραν πρι, απίστευτα μεθοδικός όσο κανένας άλλος, πλήρωσε ένα λάθος του στο αγαπημένο του σκι. Εχουν περάσει 10 χρόνια από τότε και ο πέπλος μυστηρίου που καλύπτει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο θρύλος της F1 παραμένει στη θέση του

«ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ»

Ο Ζαν Τοντ (επικεφαλής στη Ferrari την εποχή του Σουμάχερ) αναφερόμενος τόνισε ότι «Ο Μίκαελ είναι εδώ, οπότε δεν μου λείπει. Όμως, αυτός ο Μίκαελ απλά δεν είναι αυτός που ήταν. Είναι διαφορετικός και καθοδηγείται υπέροχα από τη γυναίκα και τα παιδιά του που τον προστατεύουν.»

Πλέον, η ζωή του είναι διαφορετική και έχω το προνόμιο να μοιράζομαι μαζί του κάποιες στιγμές. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να πούμε. Δυστυχώς, η Μοίρα τον χτύπησε πριν από δέκα χρόνια. Πλέον, δεν είναι ο Μίκαελ που γνωρίζαμε από τη Formula 1».

Πριν λίγες ημέρες βγήκαν στη δημοσιότητα και νέα στοιχεία για τις δύσκολες στιγμές που έζησε αυτός και η οικογένεια του μετά το ατύχημα. Ο επτάκις παγκόσμιος, έχοντας πλέον κρεμάσει τα παπούτσια του από τα γκραν πρι στα τέλη του 2012, ένα χρόνο μετά και σε ηλικία 44 ετών, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2013 είχε την ατυχία να πέσει σε βράχο, κάνοντας σκι, στο αγαπημένο του, χειμερινό θέρετρο στις γαλλικές Άλπεις.  Κατά την πτώση προσέκρουσε με το κράνος του σε βράχο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις από την κάμερα καταγραφής που είχε τοποθετημένη στο κράνος του. Σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης, ο Γερμανός πιλότος είχε τις αισθήσεις του, μετά το ατύχημα και το μόνο  ένιωθε ήταν οι έντονες ζαλάδες! Όμως, κατά τη διάρκεια της ίδιας νύχτας η κατάσταση του επιδεινώθηκε, με τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Παρέμεινε σε κωματώδη κατάσταση για αρκετές εβδομάδες, ενώ λίγους μήνες μετά μεταφέρθηκε στο σπίτι του στην Ελβετία, εκεί όπου η οικογένειά του προστατεύει έως και σήμερα, οποιαδήποτε εικόνα αλλά και πληροφορία για την κατάσταση της υγείας του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το πάθος του για το σκι ήταν μοιραίο για τον ίδιο αλλά και για τους χιλιάδες οπαδούς του, που αναμένουν ένα καλό νέο για το είδωλο τους.

Η γυναίκα του Κορίνα Σουμάχερ, έχει δηλώσει ότι, ο Σουμάχερ “είναι εδώ μαζί μας – διαφορετικός, αλλά εδώ”. Και αυτή είναι και η μοναδική «επίσημη» τοποθέτηση από την οικογένεια του, στο ντοκιμαντέρ του Netflix το Σεπτέμβριο του 2021. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα περιλαμβάνει αποκλειστικές συνεντεύξεις –ακόμη και με μέλη της οικογένειας του –  καθώς και σπάνιο προσωπικό αρχειακό υλικό, σκιαγραφώντας το πορτρέτο του Γερμανού πρώην πιλότου της Formula 1, ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του στο άθλημα, όπως ο Σένα ή ο Φάντζιο.

ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Εκτός από τη Formula1, είχε την ίδια αγάπη για το ποδόσφαιρο. Ήταν πάντα στην εντεκάδα της ποδοσφαιρικής ομάδας της F1, Νατσιονάλε Πιλότι. Αλλά έκανε και συχνά προπόνηση στο εθνικό πρωτάθλημα B κατηγορίας στην Ελβετία, έχοντας μάλιστα  δελτίο στην ομάδα της περιοχής του, με τους Ελβετούς να κατακλύζουν το τοπικό γήπεδο της ομάδας τους, θαυμάζοντας τον καλύτερο πιλότο του κόσμου να κάνει τρίπλες, όπως και στις πίστες!

Ο ίδιος ήταν φανατικός οπαδός του γερμανικού πρωταθλήματος, και λάτρης της περίφημης Μπουντεσλίγκα. Ίσως για αυτόν το μεγαλύτερο τρόπαιο να μην ήταν τα επτά πρωταθλήματα που κατέκτησε στην Formula1, αλλά, το βραβείο που είχε λάβει από τον Πελέ κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα!

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Σουμάχερ δεν ήταν η ταχύτητα του, μέσα στις γρήγορες πίστες των 350χλμ/ώρα!  Ο Γερμανός πιλότος, ήταν ο πιο εργασιομανής, όσο κανένας άλλος. Αψηφούσε αργίες, γιορτές, προσωπικές στιγμές και εργαζόταν πάνω στο μονοθέσιο και τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων του. Ηταν μια ακούραστη μηχανή!  Το μεγάλο πλεονέκτημα του δεν είναι η ταχύτητα , αλλά η δυνατότητα του να κρατά σταθερό το ρυθμό του μέσα στην πίστα, όντας αποτέλεσμα δουλειάς πέρα από κάθε φαντασία.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν τα 10 χρόνια από το ατύχημα του ο Φερνάντο Αλόνσο μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Ισπανός διαδέχτηκε, άλλωστε, τον Γερμανό πιλότο, σπάζοντας την κυριαρχία του το 2005. Ο κορυφαίος ισπανός δήλωσε ότι ο Σουμάχερ «υπήρξε η έμπνευση για όλους μας. Είχε τον δικό του τρόπο να προετοιμάζεται και να αντιμετωπίζει τους αγώνες.»

Η αμύθητη περιουσία του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κατά της 20χρονη πορεία του στην F1, έχει λάβει πάνω από 1 δισεκατομμύριο σε μισθούς και μπόνους! Σήμερα την περιουσία του την διαχειρίζεται η  σύζυγος του Μίκαελ Σουμάχερ, που κατά καιρούς βγάζει στο σφυρί από προσωπικά του αντικείμενα ενώ πριν δύο χρόνια είχε αποφασίσει να πουλήσει και την πολυτελή έπαυλη τους στη Γενεύη, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο πρωταθλητής.

Πριν λίγες ημέρες το ίδρυμα του Σουμάχερ, κατασκεύασε μια σειρά από συλλεκτικά βραχιόλια όπου το κάθε βραχιόλιέχει κατασκευαστεί από λάστιχο της Ferrari F310B που οδηγούσε ο Μίκαελ Σουμάχερ. Το πρώτο βραχιόλι  που κατασκευάστηκε, πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία στο Μπόναμς, για 30.000 ευρώ ενώ συνολικά έχουν κατασκευαστεί 96 κομμάτια.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ έχει κατακτήσει επτά πρωταθλήματα, σημειώνοντας 91 νίκες, 68 pole positions και 77 ταχύτερους γύρους ενώ συνολικά, συμμετείχε σε 308 αγώνες.

Σήμερα, ο Σουμάχερ ζωντανεύει με το  αναδρομικό ντοκιμαντέρ που αποτίνει φόρο τιμής στον πιο ανταγωνιστικό οδηγό στην ιστορία της Formula1. Ευχή όλων ο Σουμάχερ που διανύει το πιο δύσκολο γκραν πρι της ζωής του, αναμένοντας να βγει από τα πιτ στοπ, και πάλι δυνατός.

Keywords
Τυχαία Θέματα