Yβριδικά και SUV τονώνουν την αγορά αυτοκινήτου

Ο Αύγουστος ήταν ο πιο καρποφόρος για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου που σημείωσε αύξηση 20%, με πολλές φίρμες να πατάνε «γκάζι», παρόλο που ο συγκεκριμένος μήνας, λόγω των αδειών και της καλοκαιρινής ραστώνης παρουσιάζει παραδοσιακά νωχελικές πωλήσεις. Συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών!

Οι πωλήσεις στην αγορά αυτοκινήτου στην χώρα μας κινούνται συνεχώς ανοδικά το τελευταίο διάστημα, ακολουθώντας τις αυξητικές τάσεις της Ευρώπης! Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς αυτοκινήτου η «έκρηξη» πωλήσεων οφείλετε τόσο στην βελτιστοποίηση των χρόνων

παράδοσης των μοντέλων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που απομειώνουν σημαντικά τις μεγάλες «ουρές» αναμονής (που δημιουργήθηκε από την έλλειψη ανταλλακτικών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και λόγω της πανδημίας), αλλά και στο μεγάλο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα, που επιδοτούνται από την κυβέρνηση ( το όφελος για την αγορά ενός ηλεκτρικού αγγίζει τις 8.000 ευρώ). Οι αγοραστές καινούργιου αυτοκινήτου στρέφονται στα μοντέλα που έχουν κυρίως μικρό χρόνο αναμονής, όπου σε πολλές περιπτώσεις κάνουν συμβιβασμούς στον εξοπλισμό αρκεί να είναι ακόμη και ετοιμοπαράδοτο.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Αύγουστο πρωτοκυκλοφόρησαν στην χώρα μας 10.567 νέα μοντέλα, νούμερο που ξεπερνάει σημαντικά το αντίστοιχο διάστημα του 2022, όταν ταξινομήθηκαν 8.658 οχήματα.

Οσον αφορά τις επιλογές των αγοραστών οι Έλληνες συνεχίζουν να ποντάρουν στις γνώριμες εταιρείες, που διαθέτουν μικρά, οικονομικά μοντέλα ενώ στο «κάδρο» των επιλογών έχουν προστεθεί τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα με ιδιαίτερη αγάπη στα μικρομεσαία SUV. Η Toyota είναι πρώτη σε πωλήσεις, με 1.649 ταξινομήσεις (αφορά τον Αύγουστο 2023 ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε η FIAT με 1.271 ταξινομήσεις και την τριάδα συμπληρώνει η Peugeot με 1.038 αυτοκίνητα. Πάντως, εκτός από τις …γήινες μάρκες υπάρχουν και τα «γερά πορτοφόλια», που επενδύουν σε πανάκριβα πολυτελή αυτοκίνητα. Τον περασμένο Αύγουστο πουλήθηκε μια Maserati και έξι Porsche, ενώ σημαντική είναι η αύξηση πωλήσεων της Tesla με 131 αυτοκίνητα.

Όσον αφορά το πρώτο οκτάμηνο του 2023, οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν ξεπεράσει τις 93.000 μονάδες, με την αύξηση να ξεπερνά το 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα! Υπολογίζεται ότι έως τα τέλη η αγορά αυτοκινήτου θα αγγίξει τις 130.000 μονάδες!

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ SUV ΚΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Εξαιρετικό στοιχείο, ότι από το σύνολο των πωλήσεων στην Ελλάδα σχεδόν το 50% των πωλήσεων προέρχεται από τη δημοφιλή κατηγορία των SUV ( μικρά, μεγάλα, συν τα crossover), κοινώς, ένας στους δύο Έλληνες στρέφεται στην αγορά των συγκεκριμένων μοντέλων.

Επίσης, έως τα τέλη Ιουλίου, τα  αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα ανεξαρτήτως κατηγορίας αμαξώματος κατέγραψαν 3.212 ταξινομήσεις, με μερίδιο 4,56%!

Γκάζι στις πωλήσεις αυτοκινήτων πατάει και η ΕΕ, όπου με γνώμονα τα έως και σήμερα στοιχεία, τον Ιούλιο του 2023, η αγορά αυτοκινήτων σημείωσε αύξηση 15,2% με τις ταξινομήσεις να αγγίζουν τις 851.156 μονάδες. Το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2023, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά (+17,6%) με πάνω από 6,3 εκατομμύρια νέα μοντέλα να κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην γηραιά ήπειρο.

Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανεβάζουν συνεχώς ταχύτητα και στην Ευρώπη: Από τις αρχές της χρονιάς οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ σημειώνουν αύξηση άνω του 60%  με ποσοστό 13,6% επί του συνόλου της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα