«Αυτός ο προδότης ήταν ήδη ένα ηθικό πτώμα»

Στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι ένας ρώσος πιλότος που αυτομόλησε στην Ουκρανία και βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμούς σε υπόγειο γκαράζ στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα ήταν «ηθικό πτώμα» από τη στιγμή που εγκατέλειψε τη Ρωσία.

«Αυτός ο προδότης και εγκληματίας έγινε ηθικό πτώμα ακριβώς τη στιγμή που σχεδίασε το βρώμικο και τρομερό έγκλημά του» είπε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών για το εξωτερικό, όταν ρωτήθηκε για τον πιλότο Μαξίμ Κουσμίνοφ.

«Στη Ρωσία

συνηθίζουμε να μιλάμε καλά για τους νεκρούς ή να μη λέμε τίποτα» πρόσθεσε.

Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε χθες ότι το πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στην πόλη Βιλαχογιόσα, κοντά στο Αλικάντε, στη Νότια Ισπανία, ανήκει στον Κουσμίνοφ, ο οποίος αυτομόλησε στην Ουκρανία πιλοτάροντας ένα ελικόπτερο Mi-8 τον περασμένο Αύγουστο, ενώ βρισκόταν σε πτήση μεταξύ δύο ρωσικών αεροπορικών βάσεων.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GUR της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο Κουζμίνοφ βρέθηκε νεκρός στην Ισπανία.

Επικοινώνησε με πράκτορες

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Κουζμίνοφ επικοινώνησε με ουκρανούς πράκτορες τον Δεκέμβριο του 2022 λέγοντας ότι ήθελε να αυτομολήσει με αντάλλαγμα χρηματική ανταμοιβή και μια νέα ζωή για την οικογένειά του στην Ουκρανία. Συμφωνήθηκε να του δοθεί το ποσό των 500.000 δολαρίων για να μετεγκατασταθεί στην Ουκρανία.

Η ισπανική πολιτοφυλακή ανακοίνωσε ότι βρήκε πλαστά έγγραφα στον νεκρό άνδρα που τον ανέφεραν ως Ουκρανό και με διαφορετικό όνομα.

Πιστεύεται ότι ο Κουζμίνοφ είχε πάρει νέα ταυτότητα, ουκρανική, υπό άλλο όνομα, προκειμένου να κρυφτεί από τις ρωσικές υπηρεσίες που θα τον κυνηγούσαν, καθώς στην υπόθεσή του είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα – πλήγμα για το Κρεμλίνο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ισπανίας, EFE, ανέφερε ότι ο άνδρας χτυπήθηκε από μισή ντουζίνα σφαίρες μέσα από το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ανακριτές αναζητούν δύο υπόπτους που τράπηκαν σε φυγή με όχημα που αργότερα βρέθηκε καμένο σε κοντινή πόλη.

Η συνέντευξη Τύπου

Η αποστασία του Κουζμίνοφ στην Ουκρανία παρουσιάστηκε πέρυσι ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός και ο πιλότος εμφανίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια υψηλού προφίλ συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο πλαισιωμένος από δύο ουκρανούς αξιωματικούς.

Οι ευθύνες για τη δολοφονία του στρέφονται στο Κρεμλίνο, καθώς οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρείται ότι βρίσκονται πίσω από μια σειρά δολοφονιών εναντίον εχθρών του προέδρου Πούτιν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το 2018 δύο αξιωματικοί της ρωσικής ομάδας στρατιωτικών πληροφοριών GRU φέρεται να προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τον ρώσο διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και το 2021 γερμανός δικαστής κατηγόρησε τη Ρωσία για κρατική τρομοκρατία για τη δολοφονία στο Τιργκάρτεν του Βερολίνου του Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, ενός Τσετσένου με γεωργιανή υπηκοότητα που ήταν επικεφαλής πολιτοφυλακής στον πόλεμο της Τσετσενίας και επεδίωκε την ανεξαρτησία από τη Ρωσία τη δεκαετία του 2000.

Η δολοφονία Κουζμίνοφ προκάλεσε αναταραχή ανάμεσα στους ρώσους μετανάστες στην Ισπανία που επικρίνουν το Κρεμλίνο, οι οποίοι χθες κάλεσαν τις ισπανικές αρχές να τους παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η Γιούλια Ταράν, επικεφαλής μιας ομάδας που ονομάζεται Ελεύθεροι Ρώσοι στην Ισπανία, είπε ότι η ομάδα είχε βοηθήσει και άλλους ρώσους αποστάτες τα τελευταία δύο χρόνια και ήταν κοινή πρακτική για αυτούς να διαθέτουν ψευδείς ταυτότητες «για να μην τους βρουν οι πράκτορες του Πούτιν».

Η ουκρανική εφημερίδα «Ukrainska Pravda» επικαλέστηκε τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Αλέκσι Ντανίλοφ, ο οποίος είπε ότι το Κίεβο είχε συμβουλεύσει τον Κουζμίνοφ να παραμείνει στην Ουκρανία όπου «θα ήταν προστατευμένος».

Keywords
Τυχαία Θέματα