Αίγυπτος: «Η Παρασκευή της τελευταίας ευκαιρίας»

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές επιθυμούν την αναβολή των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου, φοβούμενοι ότι αυτές θα δώσουν την ευκαιρία στον στρατό να αγκιστρωθεί στην εξουσία.

Άλλοι, ανάμεσά τους και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, επιθυμούν να γίνουν οι εκλογές κανονικά.

Πάντως, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως

έχουν προγραμματιστεί.

Ακτιβιστές εκτιμούν ότι οι σημερινές διαδηλώσεις είναι η «τελευταία ευκαιρία» να απαιτήσουν οι διαδηλωτές την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας σε αμιγώς πολιτική κυβέρνηση.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ανεξάρτητη Αιγυπτιακή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία η οποία έχει προγραμματίσει πορεία εργαζομένων στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ άλλες εργατικές οργανώσεις έχουν ζητήσει γενική απεργία, ως μέσο στήριξης στους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας, τουλάχιστον 41 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών των τελευταίων ημερών.

Εν τω μεταξύ, ο διορισμός του Καμάλ Γκανζούρι στη θέση του πρωθυπουργού δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πολίτες που έχουν κατέβει στην πλατεία Ταχρίρ, καθώς ο πολιτικός ανήκει στην παλιά φρουρά του καθεστώτος.

Ο Κ. Γκανζούρι είχε ηγηθεί της αιγυπτιακής κυβέρνησης από το 1996 έως το 1999 υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Λευκός Οίκος: να μεταβιβαστεί η εξουσία

Η εξουσία στην Αίγυπτο πρέπει να μεταβιβαστεί το συντομότερο δυνατόν σε μια πολιτική κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Πιστεύουμε, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι η πλήρης μεταβίβαση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, με τρόπο δίκαιο ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού» τόνισε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα