Ακρίβεια: Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στις 12.00 στη Βουλή

Παρέμβαση στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών θα κάνει σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπεραμυνθεί της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε ότι αφορά στα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώθηκαν  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να εξαπολύσει νέα

επίθεση για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση

Εκείνοι οι οποίοι θα ωφεληθούν θα είναι οι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι ΑμεΑ και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων

Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα). Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι (όπως τον Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.

ΑμεΑ

Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ. Τα επιδόματα ΑμεΑ διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίπτωση.

Διαβάστε επίσης: Τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας – Τι θα ισχύσει για βενζίνη και επιδόματαΕλάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.

Επιταγή καυσίμων

Χορήγηση επιδότησης για κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους και σημείο αναφοράς τα 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως. Το επίδομα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο και η επιδότηση είναι για 3 μήνες, φτάνει τα 40 ευρώ και στα νησιά φτάνει τα 50 ευρώ. Για τα μηχανάκια το ποσό φτάνει τα 30 ευρώ το τρίμηνο. Το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 30.000 ευρώ. Μέσω του gov.gr οι δικαιούχοι θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα και ύστερα από σχετική διασταύρωση των στοιχείων θα λάβουν εφάπαξ την επιδότηση και για τους τρεις επόμενους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα