«Αναπόφευκτο το Μνημόνιο»

«Πολύ δύσκολο να είχε αποφευχθεί το Μνημόνιο, ακόμη και αν η ΝΔ είχε πάρει μέτρα το 2009», δήλωσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οπως εξήγησε, «το πρόβλημα ξεκίνησε το 2001 με το Ασφαλιστικό, που αν είχε ψηφιστεί θα είχαμε μια άλλη χώρα». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να αποφύγει το Μνημόνιο, καθώς και ότι οι γερμανοί και οι γάλλοι εταίροι μας δεν ήθελαν την εμπλοκή του ΔΝΤ στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2010. Ερωτηθείς για το αν έχει μετανιώσει για κάτι στα δύο χρόνια της πολιτικής του θητείας στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε: «Επρεπε να είχαμε πάει πιο επιθετικά στο κομμάτι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά συναντήσαμε εμπόδια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».
ΑΠΟΚΡΥΨΗ. Νωρίτερα χθες στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση παραποίησης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 ο τέως υπουργός κατήγγειλε τη ΝΔ για εσκεμμένη και συστηματική απόκρυψη στοιχείων το 2009 σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα. Ενώ στο υπόμνημα που κατέθεσε προσερχόμενος στην Εξεταστική, αλλά και στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν ανέλαβε δεν προσπάθησε να φουσκώσει ούτε να μειώσει τα στοιχεία του ελλείμματος. «Το πρόβλημα που άφησε πίσω της η ΝΔ ήταν τέτοιο που για να μείνει το έλλειμμα κάτω από το 10% το 2009 θα έπρεπε να σταματήσουμε να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε ο τέως υπουργός.Επισήμανε εξάλλου ότι «η Νέα Δημοκρατία, αντί να σχεδιάσει και να λάβει εγκαίρως μέτρα, άφησε το καράβι ακυβέρνητο. Τα πυρά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου επικεντρώθηκαν στον ομόλογό του επί ΝΔ Γιώργο Αλογοσκούφη, τον οποίο κατηγόρησε ότι συνέταξε τον προϋπολογισμό του 2009 με ψεύτικα στοιχεία, καθώς και στον αμέσως επόμενο υπουργό Οικονομικών της ΝΔ Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος «εκτέλεσε τον ίδιο προϋπολογισμό μέχρι την παραμονή των εκλογών τον Οκτώβριο (του 2009)». Κατά τα λεγόμενά του, «σε αυτό το εγκληματικό παιχνίδι απόκρυψης και ψεύδους σε βάρος των ελλήνων πολιτών και των εταίρων μας» υπεύθυνοι είναι και οι αρμόδιοι εκείνης της περιόδου γενικοί γραμματείς Οικονομικών και ΕΣΥΕ. n Χθες αποφασίστηκε να παραταθούν οι εργασίες της Εξεταστικής για μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 30 Μαρτίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα