Ανεμος αλλαγής στην Ευρώπη

Ελπίδες στην Ελλάδα, αλλά και – προσωρινή – αγωνία στις αγορές έφερε η προοπτική εκλογής του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, σε συνδυασμό με τον «ολλανδικό τυφώνα» με την παραίτηση του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε: Η άλλοτε «χώρα-πρότυπο» κινδυνεύει πλέον άμεσα να μπει στην κατηγορία των «προβληματικών» της Ευρώπης.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας χθες στον Αntenna εξέφρασε
την ικανοποίησή του για την πρωτιά του κ. Ολάντ, σημειώνοντας ότι «είναι ένα μήνυμα εξαιρετικά ευοίωνο, που μας δίνει την ελπίδα ότι θα αλλάξουν επειγόντως οι συσχετισμοί στην Ευρώπη. Η Γαλλία είναι η δεύτερη δύναμη στην Ευρώπη και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Εμείς πρέπει να βρεθούμε την κρίσιμη στιγμή ως πραγματικά ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνον ελληνική, είναι δυστυχώς κρίση πανευρωπαϊκή. Στο ΔΝΤ έχει προσφύγει η ευρωζώνη συνολικά και αυτό είναι αδιανόητο», κατέληξε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι ανάλογη πρόταση έκανε από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως και στελέχη της ΝΔ – για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ήταν θετική εξέλιξη η εκλογή
του κ. Ολάντ.
Πάντως, η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν εξαιρετικά νευρική. Τα σπρεντ της Ισπανίας επανήλθαν πάνω από το επίπεδο συναγερμού του 6%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το κόστος δανεισμού Γαλλίας και Ολλανδίας, αλλά και το ευρώ. Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο κ. Ολάντ δεν είναι διατεθειμένος να βαδίσει στον δρόμο της λιτότητας, όπως ο κ. Σαρκοζί – τη στιγμή μάλιστα που τα επίσημα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ποσοστό χρέους της ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ της διευρύνεται παρά τη μείωση του ελλείμματος.

Ρίγη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκαλούν τα ποσοστά της Ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές, με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίζει «ανησυχητική» την επίδοση της Μαρίν Λεπέν. «Εξαιρετικά ανήσυχοι» δηλώνουν οι Δανοί διά του υπουργού των Εξωτερικών Βίλι Σόβνταλ, ο αυστριακός ομόλογός του Μίκαελ Σπίντελεγκερ τόνισε ότι το αποτέλεσμα προκαλεί προβληματισμό, ενώ το Λουξεμβούργο επέρριψε ευθύνες στον Νικολά Σαρκοζί για την επιτυχία του Εθνικού Μετώπου. Με ανησυχία φαίνεται να παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι Βρυξέλλες, οι οποίες κάλεσαν τους ευρωπαίους ηγέτες να «μην υποκύπτουν στη λαϊκιστική απειλή να συνεχίσουν να προωθούν την Ευρώπη της ειρήνης και της ανάπτυξης». Η Κομισιόν αναγνώρισε ότι η οικονομική κρίση έχει ενισχύσει τις ανισότητες. «Σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο υπάρχει ένα πολιτικό έδαφος για την ανάπτυξη λαϊκισμών», σημείωσε εκπρόσωπος του προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στην πιθανή λύση. Η γερμανίδα Καγκελάριος, πάντως, φέρεται να πιστεύει ότι η παραφωνία θα διορθωθεί στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, όπως δήλωσε δικός της εκπρόσωπος. Κατά τα λοιπά, οι αντιδράσεις στη Γερμανία για την έκβαση των εκλογών ήταν συγκρατημένες. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν άνεμο αλλαγής και τελική νίκη του Ολάντ, οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν ακόμη
Keywords
Τυχαία Θέματα