Ανοιξε θέμα βαπτίσεων ο Ιερώνυμος

Το ενδεχόμενο να βαφτίζονται τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών μόνο σε μεγάλη ηλικία και εφόσον το επιθυμούν, εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά η Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτό επεσήμανε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο τόνισε: «Πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον

χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν».

Το θέμα άνοιξε πρώτος ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος, ο οποίος με τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, ώστε να εισηγηθεί αν μπορούν να βαφτίζονται τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών και, αν ναι, υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις. «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε το μυστήριο. Δεν μπορούμε να στερήσουμε το μυστήριο από μία ψυχή αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το χορηγήσουμε στις σωστές του διαστάσεις διασφαλίζοντας την ιερότητά του και τις προϋποθέσεις που η Εκκλησία θέτει ώστε να είναι έγκυρο και κανονικό», ανέφερε ο ίδιος σε τηλεοπτική του εμφάνιση. «Ο νηπιοβαπτισμός καθιερώθηκε για να μην διασπώνται οι οικογένειες. Βαπτίζουμε τα παιδιά επειδή οι γονείς είναι χριστιανοί και μας δίνουν εχέγγυα ότι θα έχουμε μια εξέλιξη του παιδιού χριστιανική. Από κει και μετά αν η Εκκλησία αισθάνεται ότι οι προϋποθέσεις που θέτει τίθενται εν αμφιβόλω πρέπει και εμείς να εξετάζουμε αν διασώζεται η ιερότητα του μυστηρίου».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε με δηλώσεις του και το μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος. «Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα πραγματικά», ανέφερε την Τετάρτη. «Δεν πήραμε συγκεκριμένη απόφαση, αλλά θα το μελετήσουν τα συνοδικά όργανα. Αν βαπτιστεί το παιδί –που δεν ευθύνεται επαναλαμβάνω– δεν θα μεγαλώσει σε μια οικογένεια με χριστιανικά πρότυπα. Αν γίνει βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων, τότε στην πράξη που θα παρίστανται, αναγνωρίζουμε. Δεν μπορεί από τη μια μεριά να λέμε δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων και από την άλλη μεριά εν τη πράξει να το αναγνωρίζουμε. Αλλωστε ξέρετε ότι όταν γίνεται μια βάπτιση υπογράφουν οι γονείς. Τι θα υπογράψουν; Γονέας 1 και γονέας 2;».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «τα ζητήματα αυτά αφορούν την Εκκλησία. Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Εκκλησίας.  Δεν θα μας διχάσει το νομοσχέδιο. Με καλή θέληση δεν θα υπάρχει κλίμα διχασμού στην κοινωνία».

Στο μεταξύ «προσωπική άποψη του Αρχιεπισκόπου» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ιερώνυμου αργά το απόγευμα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος. «Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου σχετικά με την μη βάπτιση νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί προσωπική του άποψη, η οποία δεν απηχεί τη θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναμένει την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών Θεμάτων, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2024», σημείωσε ο Μητροπολίτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΨΕ «Η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο»

Απάντηση στους ισχυρισμούς της Εκκλησίας ότι η ομοφυλοφιλία είναι «ψυχική διαταραχή» και ότι οι ομόφυλοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα επειδή η ψυχιατρική διέγραψε την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών, δίνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ). Τονίζει, «ρητά και κατηγορηματικά, ότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο».

Keywords
Τυχαία Θέματα