Ασφυκτιά η Ευρωζώνη από την πίεση των αγορών

Γαλλία και Γερμανία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κρίση χρέους στην Ιταλία που απειλεί να οδηγήσει σε ένα καταστροφικό ντόμινο όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος της πρόσκλησης του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μόντι στην γαλλογερμανική σύνοδο.

Όμως, η κρίση επιδεινώθηκε αντί να περιοριστεί και αγγίζεςι πλέον τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης μετά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου από ΑΑ+ σε ΑΑ από τον οίκο Standard and Poor's, διατηρώντας αρνητικό outlook στην αξιολόγηση.

Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της Ουγγαρίας στην κατηγορία «σκουπίδια» και της Πορτογαλίας για να ακολουθήσει σήμερα η υποβάθμιση οκτώ ιταλικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τις τράπεζες Banca Popolare di Sondrio, Credito Emiliano, Banca Popolare dell'Emilia Romagna, Banca Popolare di Milano, Credito Valtellinese, Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza και Banca Popolare dell'Etruria e del Lazio.

Όπως εξηγεί ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά τις διαρθωτικές προκλήσεις λειτουργίας των ιταλικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου το περιθώριο λειτουργικού κέρδους έχει συρρικνωθεί εν μέσω χαμηλών επιτοκίων και αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.

Σε αυτό το λίαν ανησυχητικό κλίμα, η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι εξετάζει το αίτημα για οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, ως μία από τις επιλογές στην κατεύθυνση ενίσχυσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στο Λαϊκό Κόμμα.

«Δεν πιστεύω ότι έχει παρθεί η απόφαση αλλά είναι μία από τις επιλογές που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι», ανέφερε στο Reuters η πηγή.

Προσθέτει ότι δεν έχει γίνει η επιλογή για το αν η επιπλέον χρηματοδότηση θα προέλθει από τον EFSF ή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρόσθεσε όμως πως «αν πρέπει να κάνουμε την επιλογή, πρέπει να την κάνουμε τώρα».

Παρατηρώντας τις πρωτοφανείς επιθέσεις των αγορών κατά των ευρωπαϊκών ομολόγων και του ευρώ, οι αναλυτές των ΜΜΕ διαπιστώνουν ότι έχουν πλέον ενεργοποιηθεί οι αυτοματισμοί που επιταχύνουν την περιδίνηση ολόκληρης της Ευρώπης προς το βυθό.

«Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν έναν επερχόμενο Αρμαγεδδώνα» αναφέρει το Bloomberg, ενώ οι Financial Times παρατηρούν ότι «το ευρώ βυθίζεται καθώς γίνεται φανερό ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται πιέσεις για να παρέμβει στις αγορές».

Οι New York Times παρατηρούν ότι «η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της για την έκδοση κοινού ομολόγου από τις χώρες της Ευρωζώνης και για μια διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να δοθούν γρήγορες απαντήσεις στην κρίση χρέους».

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «οι ηγέτες των τριών μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να προωθήσουν την στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία και ολοκλήρωση» και προσθέτει ότι «το
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα