Ασκήσεις προσομοίωσης για το «Anadolu», μέσω «Χουάν Κάρλος»

Στο Αιγαίο βρίσκεται ήδη το δίδυμο πλοίο του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου «Anadolu», η ναυαρχίδα του ισπανικού στόλου πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Χουάν Κάρλος». Είναι μέρος ενός ισπανικού στολίσκου που θα πλεύσει σε Μεσόγειο και Ατλαντικό στο πλαίσιο αποστολής με την κωδική ονομασία «Δαίδαλος 24».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ», ο ισπανικός στολίσκος ήδη έκανε μια μικρή συνεκπαίδευση με τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής», ενώ στις 13 Απριλίου θα ασκηθεί μόνος του σε περιοχή που δεσμεύτηκε για αυτόν

στο Μυρτώο και στις 19 Απριλίου θα συνεκπαιδευτεί μαζί με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, και συγκεκριμένα την Πολεμική Αεροπορία, σε δύο περιοχές, η μία εκ των οποίων είναι δυτικά της Καρπάθου (σ.σ.: κάθε φορά που ασκούνται εκεί ελληνικές μονάδες η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης) και η δεύτερη μεταξύ Ανδρου, Τήνου και Χίου.

Η συνεκπαίδευση αυτή θα δώσει τόσο στην Πολεμική Αεροπορία όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό πολύτιμα συμπεράσματα για τον τρόπο που πλοία όπως το «Χουάν Κάρλος» επιχειρούν. Σε ελεύθερη μετάφραση, όπως τόνισε στρατιωτική πηγή, «θα μάθουμε ακόμα περισσότερα από τα χούγια του «Anadolu»». Αξίζει να επισημανθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ισπανικό σκάφος περνάει από το Αιγαίο. Το «Χουάν Κάρλος» συνοδεύεται από τις ισπανικές φρεγάτες «Galicia», «Blas de Lezo» και «Reina Sofía». Επί του «Χουάν Κάρλος» βρίσκεται αεροπορική μονάδα αποτελούμενη από αεροσκάφη AV8 «Harrier» και ελικόπτερα.

Η ανάπτυξη θα διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις μήνες και θα χωριστεί σε τρεις φάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και του Ατλαντικού. Η ανάπτυξη του ισπανικού στολίσκου θα περιλαμβάνει δραστηριότητες στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην πρώτη της φάση, της Ιταλίας στη δεύτερη και στον Ατλαντικό στην τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα