Χειρουργεία

Το υπουργείο Υγείας θεσπίζει τα απογευματινά χειρουργεία για τα οποία ο ασθενής θα πληρώνει προκειμένου να χειρουργείται κατά προτεραιότητα. Το μέτρο αναμένεται να αποσυμφορήσει τα πρωινά χειρουργεία και θα επιτρέψει στο προσωπικό να αυξήσει το εισόδημά του χωρίς να μπαίνει το φακελάκι στην τσέπη της ποδιάς. Ο υπουργός Υγείας το είπε με ειλικρίνεια και κυνισμό στην πρωινή τηλεόραση. «Και σήμερα μπορείς να δώσεις δύο χιλιάρικα σε φακελάκι και να χειρουργηθείς κατά προτεραιότητα

το πρωί. Στο εξής, θα τα δίνεις νόμιμα, θα χειρουργείσαι το απόγευμα και θα τρέχει πιο γρήγορα η σειρά αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία». Εδώ βέβαια τίθεται το θέμα της διάκρισης. Κάποιος που έχει χρήματα θα εξυπηρετείται πιο γρήγορα σε σχέση με έναν άλλο ασθενή που αδυνατεί να πληρώσει. Ομως αν το δεις εντελώς κυνικά, η νέα κατάσταση είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Μέχρι σήμερα το πιο παχύ πορτοφόλι μπορούσε να παρακάμψει την ουρά και να μπει στο χειρουργείο. Τώρα θα το κάνει χωρίς ντροπές, ενώ παράλληλα οι οικονομικά ασθενέστεροι θα ανεβαίνουν πιο γρήγορα στην κατάταξη της λίστας αναμονής. Κοινώς η ίδια κατάσταση, αλλά χωρίς φερετζέ.

Και ασφαλώς αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Διότι τα δημόσια συστήματα Υγείας βασίζονται στην αρχή της οριζόντιας ισότητας. Ολα τα κρεβάτια είναι ίδια και οι ασθενείς περιθάλπονται χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για διακρίσεις. Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων ισοδυναμεί με ηχηρή παραδοχή για την αδυναμία του συστήματος να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Από τη μία αδυνατεί να καλύψει πλήρως τους ασθενείς και από την άλλη υστερεί στις αμοιβές του προσωπικού. Και κάπως έτσι, το δημόσιο σύστημα υιοθετεί και επισήμως τα ήθη του ιδιωτικού τομέα, ομολογώντας τη μερική αποτυχία του. Ε, τώρα μπορεί να ακούγεται λαϊκίστικο, όμως δεν γίνεται να αποφύγεις τη σκέψη και την απορία: σε πόσα μαχητικά αντιστοιχεί το κόστος για την αναδιάρθρωση και την επέκταση του ΕΣΥ; Και αντιλαμβάνεσαι ότι το κόστος της άμυνας, της αμυντικής θωράκισης, όπως προτιμάμε να λέμε, δεν το πληρώνεις μόνο με τους φόρους, αλλά και με την υγεία σου.

Keywords
Τυχαία Θέματα