Χριστόφιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας «κρατά όμηρο το Κυπριακό»

Σε ομιλία του, σε εκδήλωση προς τιμή των συνδικαλιστών της Αριστεράς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, τους οποίους δολοφόνησε η τουρκική τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ στις 11 Απρίλη 1965, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η τουρκική αλαζονεία «έχει φθάσει στο αποκορύφωμα της».

Έκανε ακόμη αναφορά στις απειλές με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες και την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη
να συμβάλουν στο συνετισμό της Τουρκίας και στην αλλαγή της στάσης του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου.

Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των συνομιλιών χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία, και διαμεσολάβηση. Κατέστησε τέλος σαφές ότι διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο ύστερα από επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στη θυσία των Μισιαούλη και Καβάζογλου, ο Δ.Χριστόφιας είπε ότι αυτή «αποτελεί σύμβολο ενότητας του κυπριακού λαού και επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Ο δρόμος της επαναπροσέγγισης, τόνισε, είναι γεμάτος σκοπέλους, αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στη λύτρωση και την ειρήνη.

«Πίσω από τον ιδεολογικό ρατσισμό και τον εθνικιστικό φανατισμό των ακροδεξιών και στις δύο κοινότητες, κρυβόταν πάντοτε η συνέργεια με τους εχθρούς της Κύπρου, που προωθούσαν ιμπεριαλιστικούς και διχοτομικούς σχεδιασμούς». Δυστυχώς, συνέχισε, τέτοια φαινόμενα υπάρχουν και σήμερα.

Οι διχοτομικοί σχεδιασμοί σημαντικής μερίδας της ακραίας, εθνικιστικής τουρκοκυπριακής ελίτ και της Τουρκίας, είπε, «βρίσκουν στήριγμα στις εθνικιστικές εξάρσεις μικρής μερίδας των Ελληνοκυπρίων, που προτιμούν τη διχοτόμηση παρά μια λύση, που δεν θα ανταποκρίνεται στους μαξιμαλιστικούς τους στόχους».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε από την πλευρά του τις πολιτικές δυνάμεις, που επιλέγουν τη διχοτόμηση της Κύπρου, αντί της λύσης ομοσπονδίας, «να βγουν έντιμα και καθαρά να το πουν στο λαό». Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεσμεύτηκε επανειλημμένα σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε μια προσπάθεια αποτροπής του διαχρονικού στόχου της Τουρκίας και των ξένων συμφερόντων για διχοτόμηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα