Δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί χωρίς ρεύμα

Περίπου δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των συνεχιζόμενων πληγμάτων κατά ενεργειακών υποδομών της χώρας. Οπως δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές του Κιέβου, του Σούμι, της Οδησσού και της Βινίτσια, ενώ κυβέρνηση και Αρχές προειδοποιούν τον πληθυσμό να ετοιμάζεται για ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις, καθώς

ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά, με τις πρώτες χιονοπτώσεις να έχουν ξεκινήσει και τον υδράργυρο να πέφτει διαρκώς.

Η παραπάνω εικόνα ανάγκασε την αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών να κάνει λόγο για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με «μόνιμες διακοπές ρεύματος». Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος διεμήνυσε την ετοιμότητα του Βατικανού να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο για τον τερματισμό του πολέμου. «Οφείλουμε όλοι να είμαστε ειρηνιστές. Επιδιώκοντας την ειρήνη και όχι απλώς μια εκεχειρία η οποία μπορεί απλώς να λειτουργήσει ως πρόσχημα για τον επανεξοπλισμό. Πραγματική ειρήνη, που μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα εποικοδομητικού διαλόγου», είπε ο ποντίφικας, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa».

Την ίδια στιγμή, πάντως, καθώς ο συναγερμός μοιάζει να έληξε αφού οι περισσότερες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος που προσγειώθηκε στην Πολωνία ανήκε στην ουκρανική αεράμυνα, η προσοχή στρέφεται στο Ντονέτσκ. Εκεί όπου οι μάχες συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και αγριότητα, κυρίως γύρω από την πόλη Μπακχμούτ, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας. Οι ρωσικές δυνάμεις, έχοντας αποσυρθεί από τη Χερσώνα και ολόκληρο το δυτικό τμήμα του ποταμού Δνείπερου, έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε αυτή την περιοχή, όπου εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ισχύ και να διατηρούν το πλεονέκτημα σε στρατιωτικό επίπεδο. Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε, επίσης, δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες, ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα κέντρο τέχνης και πολιτισμού στη Ζαπορίζια.

Το πιο αισιόδοξο στοιχείο αυτής της εβδομάδας, πάντως, είναι αναμφίβολα η ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, εξέλιξη που μοιάζει να απομακρύνει το σενάριο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας. Μια συνάντηση η οποία, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ο οποίος είχε νέα επικοινωνία με τον Πούτιν -, ήταν κρίσιμη για να αποτραπεί η κλιμάκωση. Χθες, μάλιστα, σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, που μαρτυρά ότι οι δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει νέα ανταλλαγή κρατουμένων, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και ο καταδικασμένος στις ΗΠΑ «έμπορος του θανάτου» Βίκτορ Μπουτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα