Δεσμεύονται ότι θα συμμετάσχουν στο PSI 12 τράπεζες


Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, δώδεκα τράπεζες, hedge funds και ασφαλιστικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή του IIF και συνέβαλαν στην συμφωνία για το PSI τον περασμένο μήνα, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή

των ομολόγων.

Στην επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα.

Σε πιο διευρυμένη ομάδα επενδυτών ανήκουν περίπου 30 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και διαχειριστές κεφαλαίων.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως σε κάποιες εταιρείες-μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής οι διαδικασίες έγκρισης της δημόσιας πρόσκλησης είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Πάντως η Συντονιστική Επιτροπή φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι «ούτε η επιτροπή ούτε κάποιο από τα μέλη της εισηγείται ή προσφέρει κάποια συμβουλή σε οποιοδήποτε από τους κατόχους χρέους που μπορεί να λάβει μέρος στο PSI».

«Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα συμμετάσχουν ή όχι στη δημόσια πρόσκληση με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και με τη συμβουλή και τη βοήθεια των δικών τους συμβούλων», αναφέρεται ακόμη στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής που έχει θέσει το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων είναι το 75%.

Ωστόσο στην περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών φθάσει τουλάχιστον το 66%, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει βασικές παραμέτρους των ομολόγων (μέσω των ρητρών συλλογικής δράσης - CACs) για το σύνολο των ομολογιούχων, κάτι που θα ενεργοποιήσει τα λεγόμενα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Keywords
Τυχαία Θέματα