Διλήμματα

τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις σημερινές προκριματικές εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ 49,8% έναντι 36,1% της μοναδικής αντιπάλου του που έχει απομείνει, της Νίκι Χέιλι. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, λοιπόν, ο πρώην πρόεδρος θα εκφωνήσει τα χαράματα, ώρα Ελλάδας, άλλη μια

επινίκια ομιλία. Η ομιλία αυτή, όμως, δεν θα μεταδοθεί απ’ όλα τα αμερικανικά κανάλια. Το MSNBC, μάλιστα, θα επαναλάβει αυτό που έκανε την περασμένη εβδομάδα με τις εκλογές στην Αϊόβα: δεν θα αναφέρει καν το όνομα του νικητή. «Εμείς και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουμε σταματήσει να προσφέρουμε ανεξέλεγκτο ζωντανό βήμα στον πρώην πρόεδρο», λέει η βασική παρουσιάστρια του καναλιού, η Ρέιτσελ Μάντοου. «Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, το να μεταδίδουμε όμως εν γνώσει μας ψέματα έχει ένα κόστος για εμάς».

Το CNN, πάλι, μεταδίδει ομιλίες του Τραμπ, τις κόβει όμως όταν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η κρίση στα σύνορα με το Μεξικό. H στάση αυτή έχει επιτρέψει στον πρώην πρόεδρο να παρουσιάζεται ως θύμα λογοκρισίας, ένα είδος αντι-ήρωα. Και όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ταυτίζονται μαζί του.

Eίχαμε και στην Ελλάδα αυτό το δίλημμα στο παρελθόν. Οταν νιώσαμε ότι οι Χρυσαυγίτες απειλούσαν, ή έστω προσέβαλλαν, τη δημοκρατία, αναρωτηθήκαμε μήπως θα ήταν χρησιμότερο να μην παίρνουμε συνεντεύξεις από τα ηγετικά τους στελέχη, να μην προβάλλουμε τις απόψεις τους, να μην καλύπτουμε τις εκδηλώσεις τους. Η δημοκρατία δεν πρέπει να δίνει βήμα στους αρνητές της, έλεγαν κάποιοι. Η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να μεταδίδουν τις ειδήσεις, όχι να αποφασίζουν τι πρέπει να μαθαίνουν οι πολίτες, αντέτασσαν κάποιοι άλλοι. Τελικά η λύση ήλθε από το δικαστήριο.

Η ίδια συζήτηση γίνεται και στην Αμερική, με το διακύβευμα μάλιστα να είναι εδώ πολύ μεγαλύτερο, αφού τυχόν επανεκλογή του Τραμπ τον ερχόμενο Νοέμβριο μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με κάποιους, στο τέλος της ίδιας της δημοκρατίας. Πώς είναι δυνατόν, λένε, να παρέχεται ίσος χρόνος στα πραγματικά γεγονότα και στην «εναλλακτική πραγματικότητα» που περιγράφουν ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του; Ενας από τους βασικούς λόγους που νίκησε το Brexit δεν ήταν η εξαντλητική επανάληψη κατάφωρων ψεμάτων;

Οι πολίτες θέλουν να ακούνε όλες τις απόψεις και να αποφασίζουν εκείνοι ποιος έχει δίκιο, γράφει η Τζεζίμα Κέλι στους Financial Times, επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα του Pew Research που έδειξε ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα Αμερικανούς θέλουν ισότιμη κάλυψη όλων των πλευρών του πολιτικού φάσματος (κάτι με το οποίο συμφωνεί όμως μόνο το 44% των αμερικανών δημοσιογράφων). Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα: η επιλογή των Αμερικανών δεν θα επηρεάσει το μέλλον μόνο της χώρας τους, αλλά ολόκληρου του πλανήτη. Αν θελήσουν να αυτοκτονήσουν, θα μας παρασύρουν όλους.

Και δυστυχώς εδώ δύσκολα θα δώσει τη λύση το δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα