Δίμηνη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Χρονική «ανάσα» δύο μηνών για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του 2024 σκέφτεται να δώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας

έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 ενώ η προθεσμία λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η δίμηνη παράταση αφορά και όσους σχεδίαζαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών. Θα έχουν τώρα περιθώριο για δύο μήνες να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, καλυπτόμενοι από την παράταση, αλλά το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Οσοι θέλουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR». Η παράταση που θα ανακοινωθεί δεν επηρεάζει όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης.

Νέοι ανείσπρακτοι φόροι 5,7 δισ. ευρώ

Ξεπέρασαν τα 106 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς την Εφορία, με τα 5,7 δισ. ευρώ από αυτά να αποτελούν νέες οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2023. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 13,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 6,639 δισ. ευρώ. Μόνο τον Οκτώβριο προστέθηκαν 567 εκατ. ευρώ φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Τον Οκτώβριο οι συνολικές εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου έφτασαν τα 273 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 είχαν ανέλθει σε 248 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 10%). Για το 10μηνο, οι συνολικές εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου (εκτός 10 ΜΦΚ) έφτασαν τα 1,907 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2022 είχαν φτάσει τα 1,917 δισ. ευρώ (οριακή μείωση).

Σήμερα η πληρωμή της πρώτης δόσης

Την πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης της σεζόν 2023-2024 θα δουν σήμερα στον τραπεζικό λογαριασμό τους 763.307 δικαιούχοι. Συνολικά θα καταβληθεί το ποσό των 175,637 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου που έκλεισε η πλατφόρμα myΘέρμανση είχαν υποβληθεί 1.016.408 αιτήσεις από τα νοικοκυριά. Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για το τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη για το τέλος Απριλίου.

Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για να υποδεχτεί τις αιτήσεις των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 και θα φανεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Μπήκε στον κόσμο των social media

Την παρουσία της στα social media, με άνοιγμα σελίδων σε LinkedIn και Χ (πρώην Twitter), εγκαινίασε η ΑΑΔΕ. Οι χρήστες μπορούν να οδηγηθούν στις επίσημες σελίδες μέσα από τα αντίστοιχα ενεργά εικονίδια των social media στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (aade.gr). Στόχος της ΑΑΔΕ, όπως δήλωσε ο Γιώργος Πιτσιλής, είναι «η άμεση και έγκυρη ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων για τις δράσεις και τα έργα των υπηρεσιών μας. Παράλληλα αυτή η νέα μορφή επικοινωνίας με τους φορολογουμένους αποτελεί επακόλουθο της διαφάνειας του οργανισμού μας και της συνεχούς λογοδοσίας για τα αποτελέσματά μας».

Αμεση βιντεοκλήση με την ΑΑΔΕ

Με νέα δυνατότητα άμεσης βιντεοκλήσης και εξυπηρέτησης από τον πρώτο διαθέσιμο εκπρόσωπο εμπλουτίζεται η ψηφιακή υπηρεσία myAADElive της ΑΑΔΕ από  την Πέμπτη. Συμβολικά η πρώτη άμεση βιντεοκλήση πραγματοποιήθηκε από ελληνίδα ομογενή, στο γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης, παρουσία του Γιώργου Πιτσιλή και του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ντίνου Κωνσταντίνου. Η άμεση βιντεοκλήση του myAADElive διευκολύνει σημαντικά τις διαδικασίες χορήγησης ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν ψηφιακά και άμεσα, χωρίς να απαιτείται να κλείσουν ραντεβού ή να επισκεφθούν τη ΔΟΥ. Η επικοινωνία στο myAADElive μπορεί να γίνει στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.

Επιθέσεις από χάκερ στην Ελλάδα

Διεύρυνση των προϋπολογισμών τους για την κυβερνοασφάλεια είναι η απάντηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο πρόβλημα των ψηφιακών επιθέσεων, που θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία και τη φήμη τους. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, ήδη το 1/3 των ελληνικών επιχειρήσεων έχει υποστεί τουλάχιστον ένα περιστατικό απειλής ή επίθεσης. Ετσι οι έξι στις δέκα εταιρείες (57%) στην Ελλάδα θα αυξήσουν τους προϋπολογισμούς ασφαλείας τους το επόμενο διάστημα.

Ξένες επενδύσεις Ευρωπαίων

Οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) που διατηρούσαν σε χώρες εκτός ΕΕ επενδυτές που κατοικούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ ανήλθαν σε 9,382 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, αντικατοπτρίζοντας μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το 2021 (9,512 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Μείωση παρουσίασαν και οι μετοχές που κατέχουν επενδυτές από άλλες χώρες στην ΕΕ, οι οποίες μειώθηκαν σε 7,715 δισ. ευρώ το 2022, κατά 1,5% σε σύγκριση με το 2021 (7,831 δισ. ευρώ). Το 2022, η καθαρή επενδυτική θέση της ΕΕ έναντι του υπόλοιπου κόσμου παρέμεινε σχετικά σταθερή, με μείωση κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα