Δώδεκα λεπτά μέχρι το τέλος – Τα τελευταία λόγια ενός θανατοποινίτη που δεν μετάνιωσε ποτέ για την πράξη του

Το 1995, ο Jemaine Cannon δραπετεύει από το κέντρο εργασίας ενός σωφρονιστικού καταστήματος στην Οκλαχόμα, και κατευθύνεται στην πόλη Τάλσα, όπου διαμένει η 20χρονη Sharonda Clark.

Η νεαρή μητέρα δύο παιδιών ήταν αυτή που θα παρείχε στον Cannon καταφύγιο. Εκείνος αποφάσισε να της ανταποδώσει τη γενναιόδωρη και γεμάτη ρίσκο πράξη της… σφάζοντάς την.

Το πτώμα της Clark εντοπίστηκε αφού ένας συγγενής της δήλωσε την εξαφάνισή της όταν εκείνη δεν πήγε ποτέ να πάρει τα παιδιά

της από τον παιδικό σταθμό.

Σήμερα, 28 χρόνια μετά η οικογένεια της Clark είδε μπροστά στα μάτια της να πεθαίνει ο 51χρονος σήμερα Cannon καθώς το σωφρονιστικό κατάστημα της Οκλαχόμα εκτέλεσε την θανατική του ποινή.

Χρειάστηκαν 12 λεπτά για να πεθάνει. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα του δόθηκε η ευκαιρία να πει τις τελευταίες του κουβέντες. Όσα ακούστηκαν από το στόμα του ήταν ανατριχιαστικά.

«Ναι, ομολογώ με το στόμα μου και πιστεύω μέσα μου ότι ο Θεός ανέστησε τον Ιησού από τους νεκρούς. Επομένως, σώθηκα. Σας ευχαριστώ» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Mirror, κατά τη διάρκεια ακρόασης τον τελευταίο μήνα, ομολόγησε τη δολοφονία της Κλαρκ αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτοάμυνα.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένος από το ότι η πράξη να υπερασπιστώ τη ζωή μου και όσα έκανε εναντίον μου, συνέβησαν πραγματικά. Δεν επιθυμούσα να τερματίσω τη ζωή της, δεν το είχα σχεδιάσει» είχε πει ο Cannon.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ακρόασης, ισχυρίστηκε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι δεν υπόκειται στους νόμους της πολιτείας της Οκλαχόμα επειδή ήταν ιθαγενής Αμερικανός.

Πράξη «ιστορικής βαρβαρότητας»

Ο δικηγόρος του, Mark Henricksen, είπε κατά την ακρόαση ότι η απόφαση της πολιτείας να προχωρήσει στην εκτέλεση — η οποία είναι η ένατη από τότε που ξεκίνησαν εκ νέου οι θανατηφόρες ενέσεις στην Οκλαχόμα το 2021 μετά από ένα διάλειμμα έξι ετών και η δεύτερη το 2023 — ήταν πράξη της «ιστορικής βαρβαρότητας».

«Ο κύριος Cannon έχει υπομείνει την κακοποίηση και την παραμέληση για 50 χρόνια από εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα του», είπε ο δικηγόρος σε δήλωσή του.

«Κάθεται στο κελί του ως υπόδειγμα κρατουμένου. Είναι σχεδόν κωφός, τυφλός και πλησιάζει στο θάνατο από φυσικά αίτια» πρόσθεσε.

«Η απόφαση να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη εκτέλεση είναι άσεμνη» κατέληξε.

Κανένα ίχνος μεταμέλειας

Ωστόσο, η οικογένεια της Clark έχει αντίθετη άποψη. Οι ενήλικες πλέον κόρες της προέτρεψαν το κράτος να τον σκοτώσει, με τη μεγαλύτερη, να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι ο κατάδικος δεν είχε εκφράσει ποτέ μεταμέλεια στα τόσα χρόνια φυλάκισής του.

«Δεν δόθηκε ποτέ έλεος στη μητέρα μου. Ακόμη και σήμερα την κατηγορεί για τις πράξεις του» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα