Εχουν γνώση οι φύλακες;

Το Φελσκούτ είναι ένα χωριό 1.700 κατοίκων, 47 χιλιόμετρα μακριά από τη Βουδαπέστη. Πιθανώς να μην το γνώριζε κανείς αν δεν ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του Βίκτορ Ορμπαν. Αλλά είναι, και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει επενδύσει εκεί πολύ χρήμα. Μεταξύ άλλων, έχει κατασκευάσει ένα ποδοσφαιρικό στάδιο χωρητικότητας 3.400 θεατών καθώς και μια σιδηροδρομική γραμμή – μέχρι και αεροδρόμιο ήθελε να φτιάξει. Συγγενείς του έχουν επίσης ιδρύσει εκεί διάφορους αθλητικούς συλλόγους. Λένε μάλιστα ότι το Φελσκούτ είναι σήμερα μία

από τις πλουσιότερες, κατά κεφαλήν, κοινότητες της Ουγγαρίας.

Η πιο κοντινή πόλη στο χωριό είναι το Μπίκσε, μόλις επτά χιλιόμετρα τα χωρίζουν. Εκεί υπάρχει από δεκαετίες ένα ορφανοτροφείο. Το 2011, διατυπώθηκαν καταγγελίες για παιδοφιλία εναντίον του επικεφαλής του, του Γιάνος Βασάρχελι. Ο τελευταίος είχε εκλεγεί τοπικός δημοτικός σύμβουλος εννέα χρόνια νωρίτερα με τη στήριξη του Fidesz, υπάρχει μάλιστα βίντεο που δείχνει έναν νέο – στην αντιπολίτευση τότε – Ορμπαν να συμμετέχει προσωπικά στην εκστρατεία του. Σε κάθε περίπτωση, οι Αρχές αποφάσισαν το 2011 πως δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ώστε να ασκηθεί δίωξη στον Βασάρχελι. Το 2016, όμως, ένα παιδί που ζούσε στο ορφανοτροφείο αυτοκτόνησε.

Την ίδια χρονιά, κι ενώ είχε επιστρέψει στην πρωθυπουργία, ο Ορμπαν πρότεινε τον Βασάρχελι για το ουγγρικό Παράσημο Τιμής, «σε αναγνώριση της υποδειγματικής αφοσίωσής του στην προετοιμασία των μη προνομιούχων παιδιών για μία ανεξάρτητη ζωή». Ο Βασάρχελι τιμήθηκε με το παράσημο, παράλληλα ωστόσο εκδιώχθηκε από την κεφαλή του ορφανοτροφείου και του ασκήθηκε δίωξη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Το 2017, κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο υποδιευθυντής του ιδρύματος, Εντρέ Κόνια, προσπάθησε να πείσει έναν από τους εφήβους που είχαν πέσει θύματά του να αποσύρει τις κατηγορίες. Στο τέλος, καταδικάστηκαν αμφότεροι, και ο Βασάρχελι και ο Κόνια, ο τελευταίος για εκφοβισμό μάρτυρα. Ο Βασάρχελι εξακολουθεί να εκτίει ποινή οκταετούς κάθειρξης. Ο Κόνια, πάλι, αφέθηκε πέρυσι ελεύθερος, του απένειμε μυστικά χάρη η πρόεδρος της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ. Ενας δικηγόρος το ανακάλυψε τυχαία τον περασμένο Φεβρουάριο, ειδοποίησε τον Τύπο και ξέσπασε σάλος: πολύ σύντομα, η Νόβακ αναγκάστηκε να υποβάλει παραίτηση, το ίδιο και η υπουργός Δικαιοσύνης Τζούντιτ Βάργκα, ακόμα μία σύμμαχος του Ορμπαν.

Την ημέρα εκείνη ξεκίνησε την εκστρατεία του εναντίον της «υποκρισίας και της διαφθοράς» του ορμπανικού κατεστημένου ο Πέτερ Μαγιάρ. Είναι πρώην σύζυγος της Βάργκα, όπως επίσης πρώην διπλωμάτης, καθώς και ανώτερο στέλεχος κρατικών εταιρειών. Με δύο λόγια, πρώην μέλος της ελίτ που τώρα πολεμάει. «Δεν θέλω να συμμετέχω ούτε για ένα λεπτό ακόμα σε ένα σύστημα όπου οι πραγματικοί ένοχοι κρύβονται πίσω από γυναικεία φουστάνια», εξήγησε στο Facebook, αναφερόμενος στις δύο γυναίκες συμμάχους του Ορμπαν που την πλήρωσαν για μία χάρη η οποία, σύμφωνα με τα δύο τρίτα των ούγγρων πολιτών, ήταν προφανώς δική του ιδέα.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως πολλοί ούγγροι πολίτες συμφωνούν μαζί του. Η αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Βουδαπέστη, με τη συμμετοχή περίπου 100.000 πολιτών, ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Το κόμμα που σκοπεύει να ιδρύσει ο Μαγιάρ μπορεί κάλλιστα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να αναδειχθεί στις ευρωεκλογές τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας – και έχει μπροστά του χρόνο να απειλήσει τον μεγαλύτερο φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ΕΕ ακόμα περισσότερο, οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν στην Ουγγαρία σε δύο χρόνια.

Ολα αυτά, βέβαια, είναι θεωρητικά. Ηδη έχει διαρρεύσει μία αστυνομική έκθεση για μία ενδοοικογενειακή διαμάχη ανάμεσα στον Μαγιάρ και τη Βάργκα το 2021. Η τελευταία έχει επαναβεβαιώσει την αφοσίωσή της στον Ορμπαν και κατηγόρησε τον πρώην σύζυγό της για λεκτική βία. Αυτός δεν διαψεύδει τους διαπληκτισμούς τους αλλά αρνείται ότι της άσκησε ποτέ σωματική βία.

Το σενάριο είναι υποθετικό: παραμονές των ευρωεκλογών, κυκλοφορεί στα ουγγρικά σόσιαλ μίντια βίντεο που δείχνει τον Μαγιάρ να καυχιέται σε κάποιον συνεργάτη του για το πόσο εύκολο ήταν να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους και το πώς θα γίνει βεζίρης στη θέση του βεζίρη. Υποθετικό αλλά όχι αδιανόητο: παραμονές των κοινοβουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Σλοβακία, λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες κι ενώ οι υποψήφιοι δεν είχαν πια δικαίωμα να εκφραστούν δημοσίως, είχε κυκλοφορήσει ευρέως στα σόσιαλ μίντια βίντεο που έδειχνε τον επικεφαλής του κεντρώου και φιλοευρωπαϊκού κόμματος Προοδευτική Σλοβακία, Μίκαλ Σιμέκα, να συζητάει με μία γνωστή δημοσιογράφο για το πώς θα «χειραγωγούνταν» η «ψήφος των Ρομά» υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Το βίντεο ήταν βέβαια ψεύτικο, ένα deep fake, και διαγράφηκε έπειτα από λίγες ώρες τόσο από το Facebook όσο και από το TikTok, το κακό είχε όμως πια γίνει, είχε ήδη κοινοποιηθεί δεκάδες χιλιάδες φορές. Πόσο κακό ακριβώς; Κανείς δεν μπορεί να το πει μετά βεβαιότητας, πάντως τις εκλογές τις κέρδισε, ως γνωστόν, ο φιλορώσος λαϊκιστής Ρόμπερτ Φίτσο. Ανάλογες προσπάθειες παρέμβασης, από «κακοπροαίρετους ξένους παράγοντες», αναμένονται πολλές, σε όλη την ΕΕ, παραμονές των ευρωεκλογών. Σε χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, πιθανόν να είναι εξόφθαλμες. Στις υπόλοιπες, ο-Θεός-στον-οποίο-κάνει-ότι-πιστεύει ο Πούτιν μαζί μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα