Εκλογές στην Τουρκία: Σταθερά μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου

Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητή τον υποψήφιο πρόεδρο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον β’ γύρο της αναμέτρησης. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά, προσπαθώντας να συσπειρώσει το εθνικιστικό κομμάτι των Τούρκων και τέλος εγκαινιάζει συνεχώς υποδομές και εξοπλισμό, θέλοντας να δείξει το έργο που έχει γίνει κατά την διάρκεια της θητείας του.

Εκλογές

στην Τουρκία: Τι θα γίνει αν ο Ερντογάν ηττηθεί

Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου επιχειρεί να πλήξει τον Τούρκο πρόεδρο μέσω του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της έλλειψης δημοκρατίας, αλλά και των προβλημάτων που προκάλεσαν την απώλεια πολλών ατόμων από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Ως προς την δημοκρατία, τονίζει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στο κοινοβούλιο, ενώ ο τελικός του στόχος είναι η συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση και αλλάγη του ισχύοντος πολιτεύματος.

Σαφές προβάδισμα καταγράφει ο Κιλιτσντάρογλου

Την πλάτη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βλέπει ο Ερντογάν με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας ORC Researce, ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 48%, έναντι 44,6% του Ερντογάν 42,4%, ενώ οι ανεξάρτητοι Ιντζέ και Ογάν λαμβάνουν 4,3% και 3,1% αντίστοιχα.

Η διαφορά Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν αγγίζει τις 3,4%, με την «ψαλίδα» να κλείνει, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδια εταιρείας που 7 μονάδες χώριζαν τους δύο κορυφαίους διεκδικητές του προεδρικού θώκου.

SEÇİME 11 GÜN KALA

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Aday Tercihleri
«Bu Pazar seçim olsa hangi adaya oy verirdiniz?»

•Kılıçdaroğlu %48,0
•Erdoğan %44,6
•İnce %4,3
•Oğan %3,1

(29 Nisan – 1 Mayıs 2023) pic.twitter.com/WWIpDzswIO

— ORC ARAŞTIRMA (@orc_arastirma) May 3, 2023

Με βάση αυτά τα νούμερα θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει Β΄ γύρος εκλογών, αν και σοβαροί δημοσκόποι στην Τουρκία υποστηρίζουν πως μπορεί να υπάρξει νικητής από την Α’ Κυριακή, με μια πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στους βασικούς αντιπάλους, με ψήφους που θα επαναμετρώνται μία προς μία.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ArtıBir επίσης, εμφανίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επικρατεί και στους δύο γύρους των εκλογών, επικρατώντας του Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα με 49.4% έναντι 43.7%, ενώ στον Β’ γύρο με 53.6% έναντι 46.4% του Ερντογάν.

Artıbir Araştırma 13-24 Nisan Cumhurbaşkanlığı Seçim Anketi;

Keywords
Τυχαία Θέματα