Εκτάκτως την Παρασκευή με «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»: «Αγιο Ορος - Μονή Βατοπεδίου», Μικρασιατικό Γλέντι & ΟΚ!

Εκτάκτως την Παρασκευή με «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

 

Ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Αγίου Ορους, μέσα από μια πρωτότυπη σειρά, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ», αποκλειστικά για τους αναγνώστες των «ΝΕΩΝ».

 

Μην χάσετε τον πρώτο τόμο: ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ.

 

Σπάνιες φωτογραφίες από τα ιερά κειμήλια και τους κρυμμένους θησαυρούς.

Βυζαντινά αυτοκρατορικά έγγραφα, θαυματουργές εικόνες και χειρόγραφα, για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

 

Ενας εκδοτικός θησαυρός που

δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, αποκλειστικά στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».

 

«Ετσι λαμπρές φαντάζανε οι ζωγραφιές του Πανσέληνου στην ολονυκτία του "Αξιον εστί", μέσα στην αχλύ των κεριών των πολυελαίων που χορεύανε... Ενιωσα το ίδιο ρίγος σαν να μου αποκαλυπτότανε το απόλυτο, όπως μπροστά στις ζωγραφιές του Ρέμπραντ, του Γκρέκο, του Βελάσκεθ, ή ακούγοντας Μπαχ και Μότσαρτ, ή περιδιαβάζοντας τον Ηνίοχο, τη Νεφερτίτη και τα γλυπτά της Ολυμπίας». Αυτές ήταν οι εντυπώσεις του αείμνηστου Χρόνη Μπότσογλου από την επίσκεψή του στο Αγιο Ορος το 1988, όπως τις κατέγραψε στο ημερολόγιό του. Αντίστοιχες εικόνες, εντυπώσεις και συναισθήματα για την πολιτεία του μοναχισμού «ζωντανεύουν» μέσα στον πλούσια εικονογραφημένο τόμο με τα ιερά κειμήλια και τους κρυμμένους θησαυρούς της Μονής Βατοπαιδίου, τον οποίο προσφέρουν την Παρασκευή «ΤΑ ΝΕΑ». Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της σειράς «Αγιο Ορος. Μια Επίγεια Αγγελική Πολιτεία», που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, σε επιμέλεια του παλαιογράφου Αγαμέμνονα Τσιλίκα, αποκλειστικά για τους αναγνώστες των «ΝΕΩΝ». Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά συνοδεύεται από μια πρωτοτυπία: η φωτογράφηση στις Μονές του Αγίου Ορους, με τον φακό του Γιάννη Γιαννέλου, έγινε αποκλειστικά για την εφημερίδα, οπότε οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους θησαυρούς του Αγίου Ορους μέσα από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποτυπώνει τη μοναστική πολιτεία σε πραγματικό χρόνο.  

Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης και τις σπάνιες φωτογραφίες θα ανακαλύψουν, εκτός άλλων, βυζαντινά αυτοκρατορικά έγγραφα, πολύτιμες εικόνες  και χειρόγραφα που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σειρά έχουν οι μονές Σταυρονικήτα, Παντοκράτορα, Κουτλουμουσίου και Εσφιγμένου, που χαρακτηρίζονται επίσης από πλούτο κειμηλίων και σπάνιων ευρημάτων λόγω της μακράς ιστορίας τους. Με τον τρόπο αυτό οι αναγνώστες μπορούν να κρατήσουν στη βιβλιοθήκη τους έναν τόμο με τεκμήρια, τα οποία απηχούν την παράδοση στη χερσόνησο του Αθω, αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι μονές κατάφεραν να επιβιώσουν. Οπως τονίζεται στον πρώτο τόμο: «Η Μονή Βατοπαιδίου φέρει ανάγλυφη τη χιλιόχρονη αθωνική ιστορία και παράδοση ενώ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά µνηµεία του ελληνικού χώρου. Το Μοναστήρι είναι αφιερωµένο στην Υπεραγία Θεοτόκο και εορτάζει στις 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισµού της Θεοτόκου. Η Μονή Βατοπαιδίου κατάφερε, ανά τους αιώνες, όχι µόνο να επιβιώσει εν µέσω πολλών δυσκολιών, αλλά και να διαµορφώσει µια νέα αναγέννηση χάρη στις προσπάθειες των αγιορειτών µοναχών. Στη µακραίωνη πορεία της, κατέστη ένα από τα µεγαλύτερα κέντρα της Ορθοδοξίας αναδεικνύοντας πλήθος αγίων και επιτελώντας πλούσιο πνευµατικό, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο εντός και εκτός της Ελλάδας».

Η υπερχιλιετής χριστιανική παράδοση στη χερσόνησο του Αθω προσέδωσε στο Αγιον Ορος το όνοµά του. Η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Ορους, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς, απαρτίζεται από είκοσι Ιερές Μονές. Ανάµεσα σε αυτές, η Μονή Βατοπαιδίου φέρει ανάγλυφη τη χιλιόχρονη αθωνική ιστορία και παράδοση ενώ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά µνηµεία του ελληνικού χώρου. Το Μοναστήρι είναι αφιερωµένο στην Υπεραγία Θεοτόκο και εορτάζει στις 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισµού της Θεοτόκου.

Η Μονή Βατοπαιδίου κατάφερε, ανά τους αιώνες, όχι µόνο να επιβιώσει εν µέσω πολλών δυσκολιών, αλλά και να διαµορφώσει µια νέα αναγέννηση χάρη στις προσπάθειες των αγιορειτών µοναχών. Στη µακραίωνη πορεία της, κατέστη ένα από τα µεγαλύτερα κέντρα της Ορθοδοξίας αναδεικνύοντας πλήθος αγίων και επιτελώντας πλούσιο πνευµατικό, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο εντός και εκτός της Ελλάδας. Σύµφωνα µε τον καθηγούµενο Εφραίµ, «αιώνες αδιάκοπης δραστηριότητας και θείας ευλογίας δηµιούργησαν ένα µεγαλόπρεπο –συνάµα όµως και σεµνό– κτιριακό συγκρότηµα στο οποίο διαφυλάσσεται µια βαρύτιµη πνευµατική και πολιτιστική κληρονοµιά, την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου».

 

Ακόμη

 

Mικρασιατικό Γλέντι

 

Μια συλλεκτική έκδοση για τον λαογραφικό πλούτο της Μικράς Ασίας:

Οι μουσικές, τα τραγούδια, τα μουσικά όργανα και οι μεζέδες μιας άλλης εποχής.

Στρώστε το γιορτινό σας τραπέζι με αυθεντικές συνταγές από τη Μικρά Ασία. Πεντανόστιμα πιάτα, που θα ξυπνήσουν αναμνήσεις.

Eνα ταξίδι στον χρόνο, στον τόπο, στα ήθη και στις γεύσεις.  

Ο λαογραφικός πλούτος της Μικράς Ασίας είναι μια πραγματική ιστορίας, μνήμης και πολιτιστικών αξιών. Η διατροφή στη Μικρά Ασία δεν ήταν μόνο τρόπος διαβίωσης, αλλά μια ολόκληρη διαδικασία που φρόντιζε την ανάπτυξη της επικοινωνίας, τόσο μέσα στην οικογένεια, όσο και στις συναναστροφές με τους γύρω.

Η κουζίνα για τους Μικρασιάτες δεν ήταν μόνο γευστικές απολαύσεις. Ηταν κυρίως πολιτισμός. Το φαγητό ήταν μια καθημερινή γιορτή, στο σπίτι ή την ταβέρνα. Το Μικρασιατικό γλέντι συνδυαζόταν πάντα με μουσική, τραγούδι και χορό, αλλά και κυρίως με εκλεκτούς μεζέδες, που ήταν μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων, αλλά και μια έκρηξη αισθήσεων. Οι Μικρασιάτες γλεντούσαν και χαίρονταν την κάθε στιγμή της ζωής τους.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνο για να ανακαλέσουμε τη μνήμη μας, αλλά και να νιώσουμε κάτι από την ψυχή τους, το ταμπεράντο τους αλλά και την αισιοδοξία τους, στοιχεία που τόσο πολύ που έχουμε ανάγκη στις μέρες μας…

 

Και

 

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια,

κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

 

Keywords
Τυχαία Θέματα