Ενα Υπουργικό Συμβούλιο για την «επιθετική ατζέντα»

Η επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συνεχίσει με πιο «επιθετική» ατζέντα μεταρρυθμίσεων για το υπόλοιπο του 2023 και έως τις ευρωεκλογές. Κι αυτό θα σηματοδοτήσει με το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι το προτελευταίο της χρονιάς και θα έχει «άρωμα» οικονομίας και ατζέντα υγείας, ενέργειας και περιβάλλοντος. Θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τον προϋπολογισμό που συζητείται ήδη, για τη θεσμοθέτηση ενός οργανωμένου Εθνικού Συστήματος Τραύματος στο ΕΣΥ, αλλά και του νέου φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας, που θα συνοδευτεί και από άλλες ρυθμίσεις προσαρμογής στις περιβαλλοντικές προκλήσεις

της εποχής.

Δύο ορόσημα

Στη σημερινή συνεδρίαση θα αναφερθούν επίσης δυο από τα λεγόμενα «ορόσημα της τετραετίας» – για να δανειστώ την έκφραση που χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός. Το πρώτο είναι η πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση. Και το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ. Το δεύτερο, ωστόσο, δεν περιμένω να ανοίξει επισήμως σήμερα. Το νομοσχέδιο είναι ακόμη στα χέρια του Κυριάκου Πιερρακάκη, δεν θα έρθει όμως άμεσα. Οι πληροφορίες μου λένε ότι θα εμφανιστεί στο τελευταίο Υπουργικό της χρονιάς, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό που δεν βλέπω να κατατίθεται σύντομα είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Επιφυλάξεις για την αλβανική ένταξη

Ρητή επιφύλαξη για τη αλβανική ενταξιακή διαδικασία κατέθεσε η Ελλάδα χθες στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ (COREPER), καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της εφόσον δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Η γραπτή δήλωση κατατέθηκε στο Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του COREPER ενόψει της αποστολής της επιστολής της Προεδρίας προς την Αλβανία. Στη δήλωση υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η σύλληψή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της μεροληπτικής πρακτικής έναντι ενός μέλους εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο».

Στήριξη από το ΚΚΕ

Με τον γιο του Φρέντι Μπελέρη, Παύλο, και τον πρόεδρο της Ενωσης Χειμαρριωτών Θεόδωρο Γκούμα συναντήθηκε ο Θανάσης Παφίλης, για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και να υπογραμμίσει ότι το ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση των αλβανικών Αρχών.

Η εξαίρεση της Ζωής

Προειδοποιητικές «βολές» εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενόψει της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, όπου έχει τεθεί το ερώτημα της εξαίρεσής της από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη λόγω του ότι είναι δικηγόρος οικογένειας θύματος. «Εάν βγάλουν γνωμοδότηση κατά παράβαση των καθηκόντων τους, τότε συμπράττουν σε κατάχρηση εξουσίας» σημειώνοντας ότι εάν αποφανθεί ότι συντρέχουν λόγοι κωλύματός της, τότε θα αποδείξει ότι «λειτουργεί ως εργαλείο του Προέδρου της Βουλής» και ότι «είναι δεκανίκι του», ενώ τυχόν εξαίρεσή της θα σημαίνει «αλλοίωση της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής».

Πυλώνας σταθερότητας

Την αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή ιστορικών εξελίξεων υπογράμμισε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στην παρέμβασή της στο Athens Security Forum που διοργάνωσε χθες το ΙΔΙΣ. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι η χώρα έχει αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο.

Αναφερόμενη στους δύο πολέμους σε εξέλιξη, η Παπαδοπούλου αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις πρέπει να διενεργούνται πάντα με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Για την περίπτωση της Ουκρανίας τόνισε ότι θα ήταν αδιανόητο για ένα έθνος που έχει υποστεί τις συνέπειες μιας εισβολής, όπως συνέβη με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, να μη σταθεί σταθερά απέναντι σε κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων και επιβολής απόψεων μέσω στρατιωτικής κατοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα