Επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες 45-74 ετών

Την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» στις γυναίκες 45-74 ετών, από την ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών για την οποία ίσχυε ως σήμερα, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας στο Μαξίμου με τέσσερις γυναίκες. Οι ίδιες «πρωταγωνίστησαν» αργότερα σε βίντεο στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο TikTok, με το οποίο έστειλαν ισχυρό μήνυμα για τη σημασία της πρόληψης.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»  (δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό, δωρεάν υπερηχογράφημα) απευθυνόταν ως τώρα

σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, ωστόσο μετά τη διεύρυνση του ηλικιακού ορίου αναμένονται άμεσα τα SMS στις νέες δικαιούχους.

«Πάνω από 300.000 γυναίκες έχουν κάνει χρήση της υπηρεσίας και έχουμε εντοπίσει παραπάνω από 15.000 περιστατικά, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους» είπε ο Πρωθυπουργός. Οπως πρόσθεσε, δίνεται η δυνατότητα για παροχή δημόσιας υγείας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, «γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η σύμπραξη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή, είναι μια λογική που μπορεί να δουλέψει καλά».

Οι γυναίκες μετέφεραν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς (όπως οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό), ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγειλε πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας και δράσεις για την αύξηση του εμβολιασμού των κοριτσιών έναντι του ιού HPV.

Keywords
Τυχαία Θέματα