Εθελοντική και ελεγχόμενη αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» ο Ρεν

Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti, ο Όλι Ρεν τονίζει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.

«Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει επιδεινωθεί με βάση διάφορες μετρήσεις» δήλωσε ο Επίτροπος.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα
Handelsblatt, δήλωσε ο ίδιος πως η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση το Νοέμβριο, όπως ήταν σχεδιασμένο, εφόσον η ελληνική Βουλή περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.
Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ευρωστήριξης (EFSF), είπε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην πρόσβαση του στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και σημείωσε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί νωρίτερα ο μόνιμος ευρωμηχανισμός (ESM), δηλαδή από το 2012 αντί για τα μέσα του 2013 που είναι προγραμματισμένο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, εξετάζεται η συγχώνευση των δύο μηχανισμών από τα μέσα του 2012, ώστε η «δύναμη πυρός» να αυξηθεί στα 940 δισ. ευρώ (440 ο EFSF και 500 ο ESM).

Σήμερα, στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της έκτης δόσης του πακέτου βοήθειας.

Επί τάπητος θα βρεθεί και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο χρέος είναι εκτός από ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» και η μείωση των επιτοκίων, σημειώνεται στην έκθεση.

Στην κοινή δήλωση Μέρκελ - Σαρκοζί, αναφέρεται για την Ελλάδα ότι «βασιζόμενοι στην έκθεση της τρόικας και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η Γαλλία και η Γερμανία απαιτούν να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα επιβάλλει τη βιωσιμότητα».

Η δυναμική του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της τρόικας (το προσχέδιο της οποίας δημοσιοποιήθηκε χθες) ενώ κρίνουν ανεπαρκή το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Παρ' όλα αυτά, εισηγούνται την εκταμίευση της έκτης δόσης το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε χθες πως η 6η δόση θα εκταμιευθεί πριν από τα μέσα Νοεμβρίου ενώ διέψευσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία χώρα μας.

Ουσιαστικά, ο Αμαντέου Αλταφάζ ξεκαθάρισε ότι δεν διακυβεύεται η καταβολή της δόσης.

Όπως είπε, η απόφαση της Ευρωζώνης για την εκταμίευση των 5,8 δισ. ευρώ θα ληφθεί σήμερα από το Eurogroup, ενώ η απόφαση για το μερίδιο του ΔΝΤ, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις αρχές Νοεμβρίου.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν προβλέπει ότι το κρατικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί στα 385 δισ. ευρώ ή 181,4% του ΑΕΠ το 2012, ενώ ξεπερνά τα 420 δισ. ευρώ (198% του ΑΕΠ) εάν συνεκτιμηθούν δάνεια με εγγυήσεις που ίσως κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

«Λ
Keywords
Τυχαία Θέματα