Εβδομήντα «καρφώματα» την ημέρα

Μέσα σε μία εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ, έως χθες το απόγευμα, οι καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά έφτασαν τις 530 ή παραπάνω από 70 την ημέρα, χωρίς το μέτρο να έχει διαφημιστεί ιδιαίτερα, αλλά κυρίως χωρίς άμεση οικονομική επιβράβευση. Σε αντιδιαστολή με τη χρήση της πλατφόρμας Appodixi, όπου η αποκάλυψη πλαστών αποδείξεων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική επιβράβευση από 100 έως 3.000 ευρώ για όποιον αποκαλύψει παραποιημένες αποδείξεις,

οι καταγγελίες μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ δεν οδηγούν σε μπόνους.

Δεν φεύγει από την Ελλάδα

Η Μυτιληναίος δεν φεύγει από την Ελλάδα, ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση στον Κύκλο Ιδεών για τη Μέση Ανατολή. Ξεκαθάρισε πως είναι άλλη μια τέτοια εξέλιξη και άλλο η εταιρεία να εισαχθεί και σε ένα άλλο χρηματιστήριο, αλλά να διαπραγματεύεται παράλληλα και στο ελληνικό, μέσω της διπλής εισαγωγής (dual listing). Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια προτείνοντας οι όποιες μεταρρυθμίσεις να γίνουν τους επομένους 12-18 μήνες.

Ξετρυπώνει φοροφυγάδες

Φοροδιαφυγή άνω των 40 εκατ. ευρώ σε 1,4 εκατ. παραβάσεις αποκάλυψε η ΑΑΔΕ στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου με τους στοχευμένους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγορίθμου ανάλυσης κινδύνου αλλά και με βάση τη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Παράλληλα οι εκτεταμένες διασταυρώσεις και τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS, βοήθησαν σημαντικά τη στόχευση των ελέγχων.

Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων όπου η πληρωμή είχε γίνει με πλαστικό χρήμα αλλά η επιχείρηση δεν είχε κόψει ή δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά. Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα. Μέσα σε 10 μήνες πραγματοποιήθηκαν 67.000 έλεγχοι, καταγράφηκαν 1,4 εκατ. παραβάσεις, με καθαρή αποκρυβείσα αξία 33 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ άνω των 7 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεισαν για 48 ώρες 830 επιχειρήσεις και επιβλήθηκε ειδική χρηματική ποινή σε 170 επιχειρήσεις.

Φορολογικοί συντελεστές

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής σε πρώτη φάση θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία και στο τέλος της διαδρομής θα φέρει «περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους, στο πλαίσιο ενός πιο δίκαιου και παραγωγικού συστήματος» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

«Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Το πρόβλημα ξεκινά όταν πας να το αντιμετωπίσεις» είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να προσθέσει ότι «σήμερα 85 % των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν εισόδημα αποκλειστικά από ελεύθερο επάγγελμα δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Δηλαδή κάτω από τον κατώτατο μισθό. Και πληρώνουν φόρο μαζί με το τέλος επιτηδεύματος μεσοσταθμικά 867 ευρώ, ενώ ο μέσος εργαζόμενος πληρώνει 1.160 ευρώ. Θέτω το ερώτημα σε δεξιούς, αριστερούς, φιλελεύθερους και σοσιαλιστές: το θέλουμε αυτό; Αν το θέλουμε, ας το συνεχίσουμε, αλλά να σταματήσει η συζήτηση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ότι είναι τα υποζύγια του φορολογικού συστήματος» υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι με το νομοσχέδιο δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές αλλά η προσπάθεια επικεντρώνεται στη σύλληψη κρυμμένης φορολογητέας ύλης.

Παράνομη διακίνηση

Μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων συμπληρωμάτων διατροφής που διακινούνταν χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση στον ΕΟΦ εντοπίστηκαν από ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε εταιρεία εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής διαφόρων τύπων και συσκευασιών που αντιστοιχούν σε 1.596 κωδικούς εμπορευμάτων. Τα τέλη που δεν καταβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία υπολογίζονται σε 479.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα