Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την επόμενη μέρα

Φωτιές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο άναψε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ) για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ που μοιάζει περισσότερο με χρησμό Πυθίας.

Ενώ το ΔΕΕ αναγνώρισε πως η FIFA και η UEFA κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στο ποδόσφαιρο και οι κανόνες τους που προβλέπουν πως οποιοδήποτε διασυλλογικό πρότζεκτ πρέπει προηγουμένως να έχει την έγκρισή τους είναι παράνομοι, την ίδια στιγμή

αναφέρει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι μια διοργάνωση όπως το σχέδιο της Σούπερ Λιγκ πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί».

Μια αμφισημία κρυμμένη στις χιλιάδες λέξεις των πενήντα σελίδων της απόφασης που έκανε και τις δύο «αντιμαχόμενες πλευρές», από τη μία τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα και την εταιρεία Α22 που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ και από την άλλη την UEFA, να θεωρούν εαυτούς δικαιωμένους.

Υπήρξε υπεραντίδραση και από τις δύο πλευρές αλλά κυρίως από τον διεθνή Τύπο που δυσκολεύεται να διακρίνει το μέλλον του ποδοσφαίρου.

Ισως το βασικό σημείο ολόκληρης της απόφασης να βρίσκεται στην παράγραφο 144. Είναι στην πιο καθαρή νομική μορφή αλλά ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι είναι νόμιμο για τους αθλητικούς φορείς όπως είναι η FIFA και η UEFA να προστατεύουν την αθλητική αξία, κάτι που η αρχική Σούπερ Λιγκ προσπάθησε να υπονομεύσει με την πρόταση περί κλειστής διοργάνωσης.

Τον ρόλο του σοφού Κλεόβουλου του Ρόδιου ανέλαβε το πρώην στέλεχος της ευρωπαϊκής και της ασιατικής συνομοσπονδίας, Αλεξ Φίλιπς ο οποίος αναλύοντας την απόφαση του ΔΕΕ είπε πως καμία από τις δύο πλευρές δεν πέτυχε μεγάλη νίκη. «Ισως δόθηκε κίτρινη κάρτα στις ομοσπονδίες αλλά όχι κόκκινη. Ομως αυτό δεν σημαίνει πως εγκρίθηκε και το σχέδιο της Σούπερ Λιγκ. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ακόμα κεφάλαιο στο συνεχιζόμενο παζάρι και τον αγώνα μεταξύ διαφορετικών συμφερόντων στο ευρωπαϊκό και διεθνές ποδόσφαιρο. Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε ο Φίλιπς.

Η απόφαση του ΔΕΕ ενίσχυσε τους δεσμούς της ποδοσφαιρικής οικογένειας, των φιλάθλων, των ομοσπονδιών, των ποδοσφαιριστών, των κλαμπ που με κοινή τους ανακοίνωση έστειλαν το μήνυμα «Κατέκτησέ το στον αγωνιστικό χώρο». Μέσα από δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις «ΤΑ ΝΕΑ» θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως σε κάθε πλευρά της απόφασης που συνταράσσει το ποδόσφαιρο.

1 Τι λέει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αντιδικία των UEFA, FIFA µε την ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ;

«Οι κανόνες της FIFA και της UEFA που προβλέπουν πως οποιοδήποτε διασυλλογικό πρότζεκτ πρέπει να έχει προηγουμένως την έγκρισή τους, όπως η Σούπερ Λιγκ, και απαγορεύουν στους συλλόγους και στους παίκτες να παίζουν σ’ αυτές τις διοργανώσεις, είναι παράνομοι. Δεν υπάρχει πλαίσιο για τους κανόνες της FIFA και της UEFA που να διασφαλίζει πως είναι διαφανείς, αντικειμενικοί και αναλογικοί». Το δικαστήριο αναγνώρισε πως η FIFA και η UEFA κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης και των κανόνων τους σχετικά με την έγκριση, τον έλεγχο και τις κυρώσεις και «πρέπει να θεωρηθούν αδικαιολόγητοι περιορισμοί της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών».

2 Τι σηµαίνει για το ευρωπαϊκό και παγκόσµιο ποδόσφαιρο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

Δεν είναι σαφές τι θα σημάνει στην πράξη αν και οι υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η εταιρεία Α22 που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ υποστηρίζουν πως η UEFA έχει υπονομευτεί με ταυτόχρονη ενθάρρυνση των σχεδίων τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής δρόμος για την περίπτωση απόσχισης.

Παράγραφος στην απόφαση του ΔΕΕ αναφέρει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι μια διοργάνωση όπως το σχέδιο της Σούπερ Λιγκ πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί. Το Δικαστήριο, έχοντας ερωτηθεί γενικά για τους κανόνες της FIFA και της UEFA, δεν αποφαίνεται για το συγκεκριμένο πρότζεκτ στην απόφασή του».

3 Ποια ήταν η αντίδραση της UEFA και της FIFA;

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως παραμένει αποφασιστική στη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πυραμίδα. «Ευελπιστούμε ότι η αλληλέγγυα ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική πυραμίδα που οι φίλαθλοι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δηλώσει ως αναντικατάστατο μοντέλο τους θα διαφυλαχτεί από την απειλή της απόσχισης από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς νόμους».

Κατά τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, η απόφαση του ΔΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο ποδόσφαιρο γιατί οι ομοσπονδίες διοργανώνουν τις καλύτερες διοργανώσεις.

4 Τι γνωρίζουµε για τη νέα ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ;

Μετά την πρώτη ανακοίνωση της Α22 στο Χ, πρώην Twitter, με την οποία τονίζεται πως «τελείωσε το μονοπώλιο της UEFA. Το ποδόσφαιρο είναι ελεύθερο», στη συνέχεια ο CEO Μπερντ Ράιχαρτ άνοιξε τα χαρτιά του. Το format που προτείνει περιλαμβάνει 64 ομάδες στους άνδρες και 32 στις γυναίκες. Στους άνδρες τα κλαμπ θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες –star, gold και μπλε.

Στην κατηγορία star θα είναι οι πιο ισχυρές και αντίστοιχα οι πιο αδύνατες στην μπλε. Στη star και στην gold θα συμμετέχουν από 16 ομάδες χωρισμένες σε δύο γκρουπ των οκτώ και στην μπλε 32 ομάδες, επίσης χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ των οκτώ. Θα υπάρχουν 14 αγωνιστικές για όλους. Οι τέσσερις πρώτες από κάθε όμιλο των star και gold και οι δύο πρώτες από τα γκρουπ της μπλε θα συνεχίζουν στα νοκάουτ. Οι δύο χειρότερες ομάδες από τις δύο ισχυρότερες κατηγορίες θα υποβιβάζονται και θα υπάρχει αντίστοιχος προβιβασμός από τις κατώτερες κατηγορίες. Στην μπλε θα αλλάζουν κάθε χρόνο είκοσι ομάδες σύμφωνα με την αξία τους. Στις γυναίκες θα υπάρχουν οι κατηγορίες gold και star από 16 ομάδες και θα ακολουθείται το ίδιο μοντέλο με αυτό των ανδρών. Η Α22 σημειώνει πως οι ομάδες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στα εθνικά τους πρωταθλήματα.

5 Ποια είναι η σηµαντικότερη καινοτοµία της Α22;

Υπόσχεται πως οι αγώνες θα μεταδίδονται ελεύθερα από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα έχει επίκεντρο τους φιλάθλους, ενώ τα έσοδα θα προέρχονται από διαφημίσεις, συνδρομές premium, συνεργασίες διανομής και χορηγούς.

6 Πώς υποδέχτηκε το νέο σχέδιο της ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ ο ισχυρός άνδρας της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν;

Ο σλοβένος παράγοντας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα πως η διοργάνωση είναι «κλειστή» και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να προσπαθήσει να την αποτρέψει. «Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν, αν και δεν είμαι πολύ βέβαιος. Το ποδόσφαιρο δεν είναι προς πώληση».

7 Ποια είναι η ιδιαιτερότητα µε την Πρέµιερ Λιγκ;  

Ακόμα και αν μια αναθεωρημένη ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ πάρει το πράσινο φως, μοιάζει σχεδόν απίθανο να συμμετάσχουν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δεσμεύεται πλέον από το δίκαιο της ΕΕ μετά το Brexit.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού προωθεί νόμο με τον οποίο θα δημιουργηθεί μία ρυθμιστική αρχή για το αγγλικό ποδόσφαιρο η οποία θα απαγορεύει στα κλαμπ να εγγραφούν σε μια αποσχισθείσα διοργάνωση.

8 Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των µεγάλων κλαµπ;

Ενα από τα 12 ιδρυτικά μέλη της ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, το 2021, το οποίο στη συνέχεια αποχώρησε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν από τις πρώτες που υποσχέθηκαν πίστη στην UEFA και την Πρέμιερ Λιγκ. Ακολούθησε η Μπάγερν, από τις πιο φανατικές εχθρούς της Σούπερ Λιγκ, χαρακτηρίζοντας τα σχέδιά της «επίθεση στα εθνικά πρωταθλήματα», η Ατλέτικο Μαδρίτης που επιτέθηκε στις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, η Ιντερ, η Μονακό, η Παρί, η Σεβίλλη, η Μαρσέιγ και η Ντόρτμουντ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων (ECA) που εκπροσωπεί 500 κλαμπ στη Γηραιά Ηπειρο ανέφερε πως ο κόσμος του ποδοσφαίρου «έχει απομακρυνθεί από τη Σούπερ Λιγκ εδώ και χρόνια. Το πιο σημαντικό, το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό συμβόλαιο όχι νομικό».

9 Ποια είναι η θέση των φιλάθλων;

«Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ζόμπι» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Ενωσης Φιλάθλων Ποδοσφαίρου, Κέβιν Μάιλς την ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ. «Ενώ το πτώμα μπορεί να συνεχίσει να συσπάται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια καμία αγγλική ομάδα δεν θα συμμετάσχει. Οι φίλαθλοι είναι ζωτικής σημασίας για το παιχνίδι και έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους σε μία αποσχισθείσα διοργάνωση».

10 Ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απαίτηση µίνιµουµ αριθµού «εσωτερικά εκπαιδευµένων παικτών»;

Ποδοσφαιριστής της Αντβέρπ και η ομάδα του αμφισβήτησαν τους κανόνες της UEFA και της βελγικής ομοσπονδίας που απαιτούν έναν ελάχιστον αριθμό «εσωτερικά εκπαιδευμένων παικτών» στα ρόστερ. Το ΔΕΕ υποστηρίζει πως πράγματι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «έμμεση διάκριση» με βάση την εθνικότητα και πέταξε την μπάλα στο βελγικό δικαστήριο που χειρίζεται την υπόθεση να αποφασίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα