Εξεταστική για έλλειμμα: Ευθύνες στον Κοντοπυράκη από τον Χαρδούβελη

Έχοντας συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στην Επιτροπή ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών δεδομένων, την οποία σύστησε ο Γ.Παπακωνσταντίνου τον Νοέμβριο του 2009, ο κ. Χαρδούβελης περιέγραψε στην κατάθεσή του την έλλειψη οργάνωσης και κακή διαχείριση που διαπίστωσε, στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που, συντονιζόμενες, παράγουν τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Επιμερίζοντας ωστόσο προσωπικές ευθύνες, ο μάρτυρας κατήγγειλε παραποίηση των στοιχείων
που εστάλησαν στην Eurostat στις 4 Οκτωβρίου του 2009, με ευθύνη του κ. Κοντοπυράκη.

«Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία απαιτεί από την κάθε χώρα να στέλνει την 1η Απριλίου και την 1η Οκτωβρίου, κάποια δημοσιονομικά στοιχεία» σημείωσε ο κος Χαρδούβελης.

«Έτυχε το 2009 να συμπέσει με τις εκλογές - και αυτό που αντιληφθήκαμε εκ των υστέρων, ήταν ότι δεν ήθελε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να δώσει τις πληροφορίες Παρασκευή, διότι θα έβγαινε στις Κυριακάτικες εφημερίδες και θα επηρέαζε πιθανόν το εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι καταλάβαμε» ανέφερε ο μάρτυς και συνέχισε:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Eurostat στέλνονται κενοί πίνακες για ένα παρελθόν έτος, για κάτι που είχε συμβεί, για το 2008. Εδώ φταίνε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Δεν φταίει μόνο η ΝΔ, διότι προφανώς, υπήρχαν στην απέναντι πλευρά κάποιοι του ΠΑΣOΚ και των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίοι περίμεναν τα στοιχεία έτοιμα, να τα στείλουν στις εφημερίδες, για να γράψουν οι εφημερίδες τα δικά τους. Έγινε όμως μια σαφέστατη παραποίηση των στοιχείων» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδούβελης.

Στην Επιτροπή κατέθεσε και η Στέλλα Μπαλφούσια, πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της ανεξάρτητης Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.

«Η άποψή μου είναι πως τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009, όπως καταγράφηκαν, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν δέχομαι καθόλου την άποψη ότι έχει φουσκώσει το έλλειμμα με κάποιον τρόπο» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει πολιτική παρέμβαση υπέρ της διόγκωσης του ελλείμματος, η μάρτυρας απάντησε πως «δεν έχει περιέλθει σε γνώση μου κανενός είδους παρέμβαση.

Κατανοώ απολύτως σε τι οφείλεται η αύξηση του ελλείμματος και είναι απολύτως δικαιολογημένη. Με λίγα λόγια, εγώ δεν ενστερνίζομαι αυτούς τους ισχυρισμούς, δεν τους θεωρώ σοβαρούς».
Keywords
Τυχαία Θέματα