Φωτιά: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Νέες προσαγωγές για εμπρησμό

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για ακόμα μια ημέρα η χώρα καθώς αναζωπυρώσεις διατηρούν ενεργά τα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Αλεξανδρούπολη και Βοιωτία με τις φλόγες να κατακαίουν στο πέρασμά τους δασικές εκτάσεις και περιουσίες.

Τα πύρινα μέτωπα παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, ωστόσο η μάχη με τους ανέμους και τις αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να είναι σε επαγρύπνηση.

Η φωτιά στην Πάρνηθα φούντωσε ξανά  περίπου στις 3:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης εξαιτίας μίας μεγάλης αναζωπύρωσης και κινήθηκε προς την κορυφογραμμή του βουνού

με αποτέλεσμα να σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών: Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης.

Τελικά οι ρίψεις από τα εναέρια μέτωπα περιόρισαν το πύρινο μέτωπο. Ωστόσο μία ακόμα αναζωπύρωση βόρεια της Αυλώνας στους πρόποδες της Πάρνηθας σήμανε συναγερμό στις Αρχές.

Μάλιστα για τη συγκεκριμένη φωτιά έχουν προσαχθεί άτομα ως ύποπτα για εμπρησμό. Όπως είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης  Κικίλιας στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή Αυλώνα από τις 8:00 το πρωί της Πέμπτης έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας έστειλε σκληρό μήνυμα τους εμπρηστές πως «δεν θα γλιτώσουν και θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά δύσκολη αλλά καλύτερη είναι η κατάσταση σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και στο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε στο Στείριο Βοιωτίας, με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις να προβληματίζουν τις Αρχές.

Για σήμερα, Πέμπτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για δύο περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας) και την Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε live τις εξελίξεις στα nea15:08 Κλειστή για το κοινό η Μονή Οσίου Λουκά – Πού καταγράφηκαν ζημιές

Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Τ.Κ. Στειρίου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας Βοιωτίας απείλησε ιδιαίτερα τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η φωτιά έβλαψε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, κατέκαψε τη στέγη του εγκαταλελειμμένου κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγας της Μονής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτηρίου, ενώ προκάλεσε βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:57 Πού είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο Παρασκευή (25/8) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τρεις περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Αττικής, Εύβοιας και Βοιωτίας.

Υψηλός κίνδυνος (κατηγορίας 3) υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

14:48 Νέα μεγάλη αναζωπύρωση στη χαράδρα στην Πάρνηθα

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και στα βίντεο του in μία νέα μεγάλη αναζωπύρωση προκλήθηκε στη χαράδρα Αγίου Γεωργίου στο σημείο που είχε φουντώσει ξανά τα ξημερώματα της Πέμπτης.

14:31 Καταγγελία πυρόπληκτου στο Μενίδι: «Παρακαλάγαμε για μία υδροφόρα και εκείνοι περίμεναν εντολή από ανωτέρους»

Ο Θοδωρής Παναγιωτόπουλος, ένας από τους πυρόπληκτος στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο στο Μενίδι μιλώντας στο MEGA, δήλωσε πως το σπίτι του κάηκε ολοσχερώς ενώ δήλωσε πως ζητούσαν υδροφόρες αλλά δεν ήρθαν εγκαίρως.

«Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι κόποι μιας ζωής του πεθερού μου, της πεθεράς μου κάηκαν όλοι. Το σπίτι μας κάηκε ολοσχερώς. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και πολλών. Είπατε προηγουμένως για τα ακαθάριστα χωράφια και τους θάμνους. Εμείς καθαρίζαμε όλα τα μπροστινά πολύ τακτικά αλλά απαγορευόταν να ακουμπήσουμε τους θάμνους. Οι κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη μέσα σε 10 λεπτά», είπε αρχικά.

Παρακαλάγαμε για ένα αυτοκίνητο μία υδροφόρα της Πυροσβεστικής και εκείνοι περιμένανε εντολή από ανωτέρους με αποτέλεσμα ένα 10λεπτο να είναι μοιραίο. Ενώ τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν έξω από το σπίτι μας, τελικά έφυγαν την τελευταία στιγμή. Το κράτος για ακόμη μία φορά πήρε μηδέν. Περιμένουμε κάποιον υπουργό να επισκεφτεί όλα τα καμένα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Όλα τα σπίτια είναι νομιμοποιημένα. Πληρώνουμε τόσα. Περιμένουμε να μην κάνουν τα ίδια με το Μάτι, που τάξανε και στο τέλος δεν έκαναν τίποτα», προσέθεσε.

14:17 Απροετοίμαστη η χώρα για την αντιπυρική περίοδο – Άρθρο «κόλαφος» των New York Times

Στις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα αναφέρονται οι New York Times σε άρθρο τους με τίτλο «Η Ελλάδα μάχεται με τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί».

Το εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στις φωτιές που ξέσπασαν στην Πάρνηθα και την Αλεξανδρούπολη ενώ γίνεται αναφορά και στην παρουσία των ακροδεξιών στον Έβρο και τη «σύλληψη» μεταναστών με την κράτησή τους σε τρέιλερ.

Οι επιστήμονες λένε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες θα γίνουν θερμότερες και ξηρότερες ταχύτερα από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή. Αυτό το καλοκαίρι ήταν μια κλεφτή ματιά στο μέλλον, το οποίο έρχεται γρήγορα, γράφει το διεθνές μέσο.

Την Τρίτη, τα πτώματα 18 ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο παιδιά, εντοπίστηκαν σε δάσος στην περιοχή του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι αρχές είπαν ότι πίστευαν ότι οι νεκροί ήταν μετανάστες που τους κατάπιε η πύρινη λαίλαπα, ενώ προειδοποίησαν ότι η ταυτοποίησή τους θα ήταν δύσκολη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:04 Δύο προσαγωγές για εμπρησμό στο Μενίδι – Τέσσερις συνολικά

Μετά τις προσαγωγές δύο ατόμων ως υπόπτων για εμπρησμούς στον Αυλώνα, σημειώθηκαν σύμφωνα με την ΕΡΤ άλλες δύο στο Μενίδι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκεται 45χρονος ύποπτος, κάτοικος Αυλώνα, για τους εμπρησμούς που ξέσπασαν σήμερα στον Αυλώνα. Εθεάθη το πρωί να κινείται ύποπτα με ασημί αγροτικό και μετά από λίγο να ξεσπούν οι πυρκαγιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις τέσσερις προσαγωγές αναμένεται να γίνει σύλληψη.

13:52 Κικίλιας σε εμπρηστές: «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, θα σας βρούμε, δεν θα γλιτώσετε»

Μήνυμα στους εμπρηστές χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα» έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτηρίζοντας τους εμπρηστές «αλητήριους» απαρίθμησε τις προσπάθειες εμπρησμού που έχουν γίνει στον Αυλώνα, με μία εξ αυτών να παίρνει διαστάσεις και να απειλεί την Πάρνηθα, έστειλε μήνυμα σε όλους όσους «εγκληματούν κατά της χώρας» ότι δεν θα γλιτώσουν.

«Την ώρα που οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος, οι εθελοντές μας και όλη η Πολιτική Προστασία δίνουν τεράστιες μάχες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια και κάποιες από αυτές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων, κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή Αυλώνα από τις 8:00 το πρωί της Πέμπτης έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:38 Σύμμαχοι ή εχθροί οι άνεμοι στο πύρινο μέτωπο τις επόμενες ώρες; – Η ενημέρωση από το meteo

Σε νεότερη ενημέρωση για τους ανέμους στην Αττική προχώρησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr, επισημαίνοντας πως ουσιαστική εξασθένιση των ανέμων θα έχουμε τις βραδινές ώρες ενώ ήδη από το απόγευμα θα υπάρξει μικρή ύφεση.

Στο μέτωπο της Πάρνηθας η εικόνα είναι βελτιωμένη αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός καθώς οι άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.

13:30 Σκέρτσος για πυρκαγιές: Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο δύσκολο

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε πως οι μεγάλες εκδηλώσεις πυρκαγιάς που μαίνονται στη χώρα, δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

«Πρέπει να απαντήσουμε στους πολίτες τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα γιατί όλος ο κόσμος καίγεται. Βλέπουμε ένα φαινόμενο της κλιματικής κρίσης που ταλαιπωρεί κάθε καλοκαίρι λόγω των συνθηκών και δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών. Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο δύσκολο και το πιο θερμό. Όταν φυσούν πολύ ισχυροί άνεμοι τότε οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Πέρσι είχαμε βροχές από Σεπτέμβρη και αυτό βοήθησε πολύ. Ο χάρτης επικινδυνότητας φέτος έχει χτυπήσει κόκκινο επτά φορές. Έχουμε ένα χειρότερο καλοκαίρι από εκείνο του 1987. Μέσα στις τελευταίες έξι μέρες είχαμε 418 δασικές πυρκαγιές».

Όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος οι πολλές διαφορετικές πυρκαγιές οδηγούν σε διάσπαση των δυνάμεων ενώ τόνισε πως έχουν αυξηθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συγκριτικά με το 2021.

«Υπάρχει κράτος και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως υπάρχει μια ανασύσταση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Έχουν αυξηθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά πρέπει όλοι να αποκτήσουμε μία συλλογική κουλτούρα. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί και χρειάζεται σεβασμός. Οι άνθρωποι στην Πυροσβεστική έχουν να κοιμηθούν δύο μήνες».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:23 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη φωτιά στον Αυλώνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στη περιοχή του Αυλώνα Αττικής. Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία προχώρησε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Στην οδό 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της οδού ΜουρούζηΣτην οδό Αθανασίου Διάκου από το ύψος της οδού Δαβρή13:17 Νέο πύρινο μέτωπο στη Νεάπολη Λακωνίας – Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για ένα νέο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Νεάπολης Λακωνίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά καίει δασική έκταση ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:11 Εμπρησμό καταγγέλλει ο δήμαρχος Ωρωπού

«Είναι καλύτερη η κατάσταση στην περιοχή Βένιζα στον Άι Γιώργη, νότια του Αυλώνα», δήλωσε ο Γιώργος Γιασημάκης, δήμαρχος Ωρωπού μιλώντας στο MEGA.

«Είναι καλύτερη η κατάσταση από ότι ένα τέταρτο πριν», συμπλήρωσε.

Μάλιστα κατήγγειλε πως η συγκεκριμένη φωτιά είναι πιθανότατα έργο εμπρηστών. «Από τις 08:06 το πρωί έχουμε 12 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα. Για μένα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι πρόκειται για εμπρησμό», είπε χαρακτηριστικά.

13:04 SOS για χρήση drones στον εναέριο χώρο των πυρκαγιών

Όπως τόνισε σε ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, εξαιτίας της παρουσίας drones στον εναέριο χώρο, «μπορεί να προκληθεί ατύχημα».

«Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα κάποιοι χρησιμοποιούν συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone). Σας γνωρίζουμε ότι ο εναέριος χώρος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει δεσμευτεί με την οδηγία της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται οι όροι ασφάλειας των πτήσεων και μπορεί να προκληθεί ατύχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:58 60 πυροσβέστες τραυματίες

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό στη μάχη των πυρκαγιών έχουν τραυματιστεί ή έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα 60 πυροσβέστες.

12:52 Δύο προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό

Δύο άτομα έχουν προσαχθεί ως ύποπτα για εμπρησμό στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα. Σύμφωνα με το MEGA ο ένας είναι 47χρονος Έλληνας. Το συγκεκριμένο άτομο κινούνταν με αυτοκίνητο και είχαν δει την κίνησή του κοντά στα σημεία που είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στους πρόποδες τις άλλης πλευράς της Πάρνηθας.

Έχει μεταφερθεί στην Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής και θα γίνει έλεγχος στο όχημά του και θα του γίνουν ερωτήσεις.

12:36 12 πυρκαγιές σε 24 ώρες στον Αυλώνα – Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό στην ενημέρωση για τιες φωτιές οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις σε διάφορες πυρκαγιές.

Τα μεγαλύτερα μέτωπα αντιμετωπίζονται στην Πάρνηθα, όπου ισχυρές δυνάμεις καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της.

Επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων δύο από τη Γερμανία και δύο από τη Σουηδία και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων δύο για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων.

Επίσης, επιχειρούν 19 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από τη Γαλλία και εθελοντές πυροσβέστες.

Ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η ΕΛ.ΑΣ. και η περιφέρεια Αττικής με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα τις τελευταίες 24 ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές πριν αυτές επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις.

Στις επιχειρήσεις δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.

Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ. και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στο Δίστομο Βοιωτίας αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπισή τους επιχειροπύν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκαφη τρία ελικοπτερα, εκ των οποίων ένα από την Τσεχία.

12:29 Νέα εστία φωτιάς στην Πάρνηθα – Πάνω από τον Αυλώνα

Νέα εστία φωτιάς ξέσπασε στην Πάρνηθα ξέσπασε πάνω από τον Αυλώνα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο προκειμένου να την περιορίσουν και να μην πάρει διαστάσεις.

Σύμφωνα με το MEGA πρόκειται για μία εστία εξαιρετικά επικίνδυνη που έχει πολύ μεγάλη δυναμική και οι ισχυροί άνεμοι την κατευθύνουν ώστε να ενωθεί με τη φωτιά στην Πάρνηθα. Κάτι που προσπαθούν να προλάβουν, καθώς έχει πάρει διαστάσεις.

12:06 Καταγγελία κατοίκων της Πάρνηθας για ακαθάριστο μονοπάτι δίπλα στο σπίτι τους

Κάτοικοι της Πάρνηθας καταγγέλλουν στο MEGA την έλλειψη μέτρων πρόληψης. Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν το μονοπάτι δίπλα από το σπίτι τους δεν έχει καθαριστεί και πλέον έχει κλείσει από βλάστηση και σκουπίδια.

Μάλιστα το σπίτι βρίσκεται δίπλα σε κεντρικό δρόμο της Πάρνηθας κοντά σε σημείο που περνάει το λεωφορείο και όπως καταγγέλλουν με αγανάκτηση οι κάτοικοι όσες φορές έχουν προσπαθήσει να καθαρίσουν το μονοπάτι με δικά τους μέσα έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία.

«Τη φωτιά δεν πάμε να τη σώσουμε με 8 μποφόρ αέρα και τα πεύκα να έχουν ανάψει. Τη φωτιά την προλαμβάνουμε. Ο Εθνικός Δρυμός, ο εθνικός μας θησαυρός καταστράφηκε, γιατί υπάρχει αμέλεια. Γιατί όταν είναι ο χειμώνας τα ξεχνάμε και το καλοκαίρι όταν έρχεται η φωτιά είναι αργά», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Μάλιστα έδειξε στην κάμερα το ακαθάριστο σημείο, όπου υπήρχε μονοπάτι που επικοινωνούσε με τον δρόμο.

11:50 Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η πυρκαγιά στις υποδομές της Φυλής

Μεγάλες είναι οι ζημιές στις υποδομές του Δήμου Φυλής σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του in.

Η πύρινη λαίλαπα που σάρωσε περιοχές του Δήμου Φυλής και ιδιαίτερα την Χασιά, εκτός από κατεστραμμένα  σπίτια και χιλιάδες καμμένα στρέμματα παρθένου δάσους, «τραυμάτισε» και τις υποδομές του Δήμου.

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Φυλής και το οριστικό αποτέλεσμα αναμένεται σε λίγες ημέρες καθώς ο έλεγχος που γίνεται αφορά τις υποδομές πάνω από το έδαφος όσο και κάτω από αυτό, που βρίσκονται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου για παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:44 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κύμης

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κύμης, που είχε διακοπεί από νωρίς το πρωί λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Πάρνηθα.

Ωστόσο συνεχίζεται να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους:

Από τη οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού ΜολάςΣτη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την συμβολή της με την οδό Θρακομακεδόνων έως την ΔεκελείαςΣτη λεωφόρο Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,Στην οδό Φιλίας των Λαών προς ΚατασκηνώσειςΣτην οδό Πάρνηθος από την οδό ΘρακομακεδόνωνΣτην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα11:20 Τις αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Καβάλα

Τις αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν σε Διαλεκτό και Αβραμυλιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, με τη φωτιά να βαίνει προς οριοθέτηση και την εικόνα του μετώπου να μην εμπνέει ανησυχία.

Η κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η γενικότερη εικόνα της παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη και εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο καιρού, δεν αποκλείεται σήμερα να οριοθετηθεί, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ αναμένεται η συνδρομή από αέρος, δύο αεροσκαφών.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου, ενώ σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν, έχει κάψει σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

11:06 Δασική πυρκαγιά στο Καταστάρι Ζακύνθου – Τραυματίστηκε εποχικός πυροσβέστης

Εποχικός πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στο Καταστάρι Ζακύνθου.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που κατάφεραν να περιορίσουν άμεσα το νέο πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εποχικός πυροσβέστης, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης.

Άμεσα στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου.

11:00 Τι είναι το «πυρονέφος» που εμφανίστηκε από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Η σφοδρή εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα αλλά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε είναι δύο σημεία τα οποία μελέτησε το Meteo.gr.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Ως συνέπεια αυτού αρχικά σημειώθηκε αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση και τα οποία οδηγήθηκαν προς την κορυφή της χαράδρας.

Έτσι υπερθερμάνθηκαν τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργήθηκε ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:48 Φωτιά στο Μαρκόπουλο – Οριοθετήθηκε άμεσα από την Πυροσβεστική

Ακόμα ένα πύρινο μέτωπο κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς ξέσπασε φωτιά στο Μαρκόπουλο. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο έσπευσαν 25 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, οι οποίο οριοθέτησαν τη φωτιά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

10:41 Φωτιές σε πολλαπλά μέτωπα στον Αυλώνα – Τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης σε δασική έκταση στον Αυλώνα Αττικής. Στο σημείο έσπευσαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο τη φωτιά. Λίγο αργότερα ξέσπασε και νέα φωτιά λίγα μέτρα πιο κάτω, η οποία επίσης αντιμετωπίστηκε άμεσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

10:37 Καλύτερη η εικόνα στην Πάρνηθα

Ενθαρρυντική είναι η εικόνα από το μέτωπο της Πάρνηθας καθώς τα εναέρια μέσα έχουν καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά τη φωτιά. Πάντως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα και να μην φτάσουν οι φλόγες στους Θρακομακεδόνες.

10:30 Αποπνικτική η κατάσταση στην Αττική από τη φωτιά – Πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την Ακρόπολη10:20 Ζωή στο δυστοπικό πεδίο θανάτου – Πώς ομάδα εθελοντών έσωσε γάτο στη Φυλή

Το φρικτό θέαμα που αντίκρισαν περιέγραψαν ομάδες εθελοντών που συνεχίζουν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασώσουν ζώα τα οποία είναι ζωντανά και τραυματισμένα μέσα στις καμένες εκτάσεις.

Η ομάδα εθελοντών Alma Libre – Hellenic Animal Rescue, περιγράφει πώς σώθηκε ένας μικρός γάτος στη Φυλή αλλά και τη φρίκη που βίωσαν οι εθελοντές που πραγματοποιούσαν ελέγχους για ζώα που έχουν επιβιώσει σε περιοχές καμένων εκτάσεων στην Αττική.

«Ήρθαμε αντιμέτωποι με το θάνατο σε κάθε του μορφή. Ατελείωτα ζώα κάθε είδους νεκρά, ως επί το πλείστον απανθρακωμένα…», αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα σε ανάρτησή της στο Facebook και προσθέτει πως ο γατούλης εντοπίστηκε από κάτοικο της περιοχής που ενημέρωσε την ομάδα για ένα πλάσμα «ζωντανό – νεκρό» που περιφερόταν στην περιοχή σαν χαμένο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:56 Καλύτερη εικόνα και στη Βοιωτία

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη φωτιά στο Στείρι Βοιωτίας. Το πύρινο μέτωπο είναι σε εξέλιξη, ωστόσο σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ σε ένα μέτωπο 10 χιλιομέτρων υπάρχουν φλόγες ανά σημεία αλλά κυρίως καπνοί.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων και έχουν συμβάλλει στην εξάπλωση της φωτιάς.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμληματος και 16 οχήματα , ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 2 ελικόπτερα.

09:49 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε Εγνατία και Εθνική Οδό

Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

09:35  Κρατείται εποχικός πυροσβέστης που φέρεται να προκάλεσε δασικές πυρκαγιές στην Κεφαλονιά

Στα κρατητήρια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεφαλονιάς, κρατείται εποχικός πυροσβέστης, που φέρεται να είναι υπαίτιος για την πρόκληση εμπρησμού από πρόθεση, σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγίας Ειρήνης Κεφαλληνίας.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης, έπειτα από έρευνες ανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε προκαλέσει σε προγενέστερα έτη άλλες πέντε δασικές πυρκαγιές σε περιοχές της Κεφαλληνίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Κεφαλονιάς, ο φερόμενος ως εμπρηστής κατ΄ομολογία. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό. Με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα αποφασίστηκε η συνέχιση της κράτησής του στη Πυροσβεστική Υπηρεσία έως την Παρασκευή 25 Αυγούστου όπου θα απολογηθεί ξανά. Η προθεσμία απολογίας δόθηκε μετά απο αίτημα των συνηγόρων του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:24 Πυκνοί καπνοί κάλυψαν την κορυφή της Πάρνηθας

Ένα ενιαίο μέτωπο μαίνεται στην Πάρνηθα. Το μέτωπο βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού και κινείται βορειοδυτικά προς την κορυφή του βουνού, η οποία έχει καλυφθεί από πυκνούς καπνούς.

09:20 Καλύτερη η εικόνα στον Έβρο – Σε ένα μέτωπο επικεντρωμένη η προσοχή πυροσβεστών

Καλύτερη είναι η εικόνα στη φωτιά σε Έβρο και Ροδόπη. Η εικόνα που μεταφέρεται είναι καλύτερη, όμως παραμένουν όλοι σε επιφυλακή για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Το μέτωπο είναι στο δάσος της Δαδιάς με μέτωπο προς Μελιά και Κοίλα.

Στη Ροδόπη έξω από τον οικισμό των Κασσιτερών, η τιτάνια μάχη των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρα αλλά και της νύχτας, είχε σαν αποτέλεσμα να σβήσει η φωτιά ωστόσο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

09:08 Σκεπασμένη από καπνούς η Ελλάδα – Η εικόνα από το Διάστημα

Καλυμμένη από πυκνούς καπνούς από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα είναι όπως φαίνεται από εικόνα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το πέρασμα του Σταθμού πάνω από την Ελλάδα έγινε στις 23 Αυγούστου, στις 14:18. Ο Σταθμός πέταξε σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων, με την τροχιά του να τον φέρνει από τη Φλώρινα προς τη Ρόδο.

This @Space_Station pass over Greece shows just how the skies are filled with wildfire smoke across the entire region. #Greecewildfires
Aug 23, 2023 - 12:18 PM EEST pic.twitter.com/9HwIu6LYzx

ISS Above (@ISSAboveYou) August 23, 2023

08:59 Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας» που αναζωπύρωσε την πυρκαγιά

Η φωτιά στην Πάρνηθα αναζωπυρώθηκε επειδή παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» και ήταν σαν μια «έκρηξη» φωτιάς μέσα στην εστία της στη χαράδρα, με αποτέλεσμα να φουντώσουν και πάλι οι φλόγες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:52 «Πνιγμένη» στους καπνούς η Αττική

Σε φωτογραφίες και βίντεο του in διακρίνονται για ακόμα μία ημέρα οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Πάρνηθα να έχουν καλύψει τον αττικό ουρανό.

08:34 Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για πληγείσες περιοχές σε Ροδόπη και Αττική

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου και του δήμου Αχαρνών, αλλά και για περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης που επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου.

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:22 «Τρομακτική η κατάσταση στο Μετόχι»

«Η κατάσταση είναι τρομακτική στο Μετόχι της Πάρνηθας», δήλωσε στο MEGA o Κώστας Δαμάσκος, κάτοικος της περιοχής.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί, γύρω στα 6-7 μποφόρ, ενώ τέσσερα ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης και κάνουν ρίψεις νερού.

«Προσπαθούμε να ανακόψουμε τη φωτιά για να μην περάσει απέναντι στο τελεφερίκ. Εκεί που καίει τώρα η φωτιά είναι στον Εθνικό Δρυμό, καλό θα ήταν να αυξηθούν τα εναέρια μέσα», δήλωσε.

«Εκεί που καίει αυτή τη στιγμή είναι Εθνικός Δρυμός», προσέθεσε.

08:14 Συναγερμός από τα επικίνδυνα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα – Πώς να προστατευτούν οι πολίτες

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα επικίνδυνα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα από τη φωτιά στην Πάρνηθα και τις πυρκαγιές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς αποτελούν κίνδυνο για την υγεία χιλιάδων πολιτών.

«Στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση – όχι μόνο στις περιοχές των καμμένων, αλλά και πολύ πιο μακριά – είναι σημαντικό να προστατευτούν οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πολίτες που έχουν άσθμα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια. Καλό θα είναι να φορούν μάσκα FFP2, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα έκθεσης όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στο κέντρο της Αθήνας και σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα», δήλωσε στο MEGA ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:57 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς στην Πάρνηθα

Λόγω της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Στη Λεωφόρο Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,Στην οδό Φιλίας των Λαών προς ΚατασκηνώσειςΣτη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό ΘρακομακεδόνωνΣτην οδό Πάρνηθος από την οδό ΘρακομακεδόνωνΣτη Λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό ΧωριοΣτη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς ΘρακομακεδόνεςΣτην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα07:40 Η φωτιά βρίσκεται στις τελευταίες ταβέρνες της Αγίας Παρασκευής και τους πρόποδες της Πάρνηθας

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο MEGA ο Μιχάλης Βρεττός, αντιδήμαρχος Αχαρνών, η φωτιά βρίσκεται στις τελευταίες ταβέρνες της Αγίας Παρασκευής και τους πρόποδες της Πάρνηθας και κινείται προς τον Εθνικό Δρυμό.

«Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Δυστυχώς, τα εναέρια μέσα είναι ελικόπτερα και δεν φτάνουν, μιλάμε για όλο τον Εθνικό Δρυμό. Είναι ένα μέτωπο που πηγαίνει από ανατολικά προς δυτικά. Η φωτιά κινείται με γρήγορους ρυθμούς, γιατί οι άνεμοι δεν βοηθούν καθόλου», δήλωσε.

07:26 Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Στείριο Διστόμου

Στην φωτιά στο Στείριο Διστόμου Βοιωτίας σύμφωνα με την Πυροσβεστική επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 16 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Στην #πυρκαγιά στο Στείριο Διστόμου Βοιωτίας επιχειρούν 38 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 16 οχήματα και 2 Ε/Π

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 24, 2023

07:20  Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και Αττικής

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Πέμπτη 24 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)Περιφέρεια Αττικής07:12 Μάχη να μην φτάσει η φωτιά στους Θρακομακεδόνες

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο Mega, τόνισε- αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα- ότι παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή, εξηγώντας ότι πρόκειται για «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν.

Αυτή η «έκρηξη» σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03.20 ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος. Μάλιστα, από τις 10.00 ξεκινούν και πάλι πολύ ισχυροί άνεμοι (6-7 μποφόρ), όπως ανέφερε.

Επίσης, σχετικά με τους Θρακομακεδόνες, ο Γιάννης Αρτοποιός ξεκαθάρισε πως η φωτιά δεν έχει φτάσει στην περιοχή και δίνεται σκληρή μάχη για να μην συμβεί αυτό, προσθέτοντας πως αυτό που έχει γίνει, είναι να φτιαχτεί ζώνη ανάσχεσης ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους.

07:05 Κινδυνεύει ο Εθνικός Δρυμός

Ο Θέμης Οικονόμου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, ανέφερε ότι στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

«Δεν καταλαβαίνουμε από που έρχεται η φωτιά και που πάει. Κινδυνεύει ο Εθνικός Δρυμός. Ο καπνός πάει προς το νότο και η φωτιά ανεβαίνει προς τα πάνω», δήλωσε πως η φωτιά κινείται προς Αγία Παρασκευή, ενώ τόνισε πως η φωτιά απέχει αρκετά μακριά από τους Θρακομακεδόνες.

Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Πράσινου Μενιδίου, τόνισε πως οι άνεμοι είναι ισχυροί με ριπές, οι οποίοι δυσκολεύουν τη μάχη της κατάσβεσης.

«Έγινε αναζωπύρωση στην Αγία Παρασκευή και ανεβαίνει προς τα επάνω πάλι. Κατευθύνεται και προς το κομμάτι της Πάρνηθας. Ακόμα δεν έχει περάσει την οριακή γραμμή στο τελεφερίκ, αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση, η φωτιά πάει προς τον Εθνικό Δρυμό», δήλωσε.


Υπενθυμίζεται ότι έχει σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών: Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης.

06:58  Ένα ενιαίο μέτωπο στην Πάρνηθα

Για μία μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας έκανε λόγο ο Σπύρος Βρεττός, δήμαρχος Αχαρνών. Όπως είπε ο ίδιος, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει μέχρι την κορυφογραμμή του αριστερού βουνού και φτάνει μέχρι την Αγία Παρασκευή, είναι ένα ενιαίο μέτωπο.

Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, οι Θρακομακεδόνες δεν κινδύνεψαν από τη φωτιά, ενώ η ανησυχία όλων είναι να μη φτάσουν οι πύρινες φλόγες στον οικιστικό ιστό.

«Φοβηθήκαμε πάρα πολύ για τα σπίτια στην Αγία Παρασκευή. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τη φωτιά με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά.

06:54 Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα
Keywords
φωτια, περιφέρεια αττικής, new york, ελλαδα, live, unesco, νέα, mega, york, αλεξανδρουπολη, συλληψεις, καλοκαιρι, ΕΡΤ, αθηνα, meteo.gr, συγκεκριμένο, γαλλια, διστομο, καιρος, εκαβ, hellenic, facebook, φλώρινα, twitter, iss, βομβα mall, ΑΠΘ, ολυμπιακος, gov, φως, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κικιλιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπη ρευματος, www.facebook.com, www.meteo.gr, meteo, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, θεμα εκθεσης 2012, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, εσπα 2021, ξανα, αστεροσκοπειο, το στοιχημα, φλώρινα, μια ημερα, βιντεο, χωρες, περιφέρεια αττικής, αλβανια, αστυνομια, αυτοκινητο, βουλγαρια, γερμανια, γνωμη, εθνικη, εκαβ, ζωα, νυχια, πλαισιο, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, ρουμανια, σουηδια, υγεια, υφεση, υψος, φωτογραφιες, φως, ωρα, mega, αυλωνα, αγια παρασκευη, ασθμα, αυξηση, αρθρο, ασημι, αττικη, ατμοσφαιρα, ατομο, βοιωτια, βορεια, βρισκεται, γεωργιου, γινει, γινεται, δαμασκος, δασος, δευτερα, διευθυνση, δυναμη, δυστυχως, δοντια, δρυμος, δικτυα, δοθηκε, εγινε, εγνατια, εδαφος, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκρηκτικο, ελλειψη, ενεργα, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επτα, ερευνες, ερχεται, εστια, ετη, εχθροι, ζωη, ζωης, ζωνη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, θησαυρος, θοδωρης, εικονα, καιγεται, κινηση, λαθη, λαιλαπα, λεωφορειο, λογο, μακρια, ματια, ματι, μενιδι, μηδεν, μορφη, ξημερωματα, ομαδα, παντα, οχηματων, οχηματα, οχημα, παιδια, παμε, πεδιο, πεμπτη, πευκα, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρευμα, ρυθμισεις, ριψεις, σεβασμος, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συλληψη, σωμα, σπιτι, σπιτια, ταβερνες, τιτανια, τμημα, τουρκια, τρειλερ, τρια, τριτη, τσεχια, φτανει, φορα, ωρες, ωρωπου, ασφαλεια, μποφορ, εννεα, ερωτησεις, εθνικο, gov, hellenic, χωρα, ιδιαιτερα, iss, καηκε, κομματι, κωνσταντινου, κωστας, μια φορα, νεκροι, new york, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, ροδο, σπυρος, unesco, βρεττος, χειμωνας, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα