Γκρίζα γιορτή σε πόλεις φρούρια

Τριάντα πέντε λεπτά διήρκεσε η «πριβέ» στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, την οποία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλοι επίσημοι, αλλά ελάχιστοι πολίτες, αφού τα πρωτοφανή μέτρα που πήρε η Αστυνομία απέτρεψαν τον κόσμο να κατέβει στο κέντρο της πόλης.Ενταση σημάδεψε τις μαθητικές παρελάσεις σε πολλές πόλεις - είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηράκλειο η παρέλαση ματαιώθηκε λόγω επεισοδίων,
ενώ στην Καλλιθέα ο δήμος πήρε την απόφαση να μη γίνει, με αποτέλεσμα τμήματα σχολείων να παρελάσουν με την προτροπή των γονέων ανεπίσημα. Στην Αθήνα όλη η περιοχή του Συντάγματος θύμιζε απροσπέλαστο φρούριο. Από νωρίς το πρωί η Λεωφόρος Αμαλίας ήταν αποκλεισμένη από το ύψος του Ζαππείου έως και την αρχή της Πανεπιστημίου, με περισσότερους από 4.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Σιδερένια κιγκλιδώματα είχαν τοποθετηθεί επί της Αμαλίας μέχρι και τα Προπύλαια, ενώ το ελικόπτερο της Αστυνομίας είχε ξεκινήσει από νωρίς τις πτήσεις πάνω από το Κέντρο της Αθήνας. Προληπτικά η Αστυνομία για την αποτροπή των επεισοδίων έκανε 29 προσαγωγές, ενώ συνελήφθη κι ένα άτομο επειδή βρέθηκε στην κατοχή του φωτοβολίδα. Με την έναρξη, σχεδόν, της παρέλασης, μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, η οποία βρισκόταν στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, φώναζε «προδότες» και «κλέφτες», ενώ στα φέιγ βολάν, τα οποία πετούσαν, ανέγραφαν συνθήματα όπως «Οχι στο ευρώ - Εξω από την Ευρώπη των ληστών» και «Οχι στη νέα γερμανική κατοχή - Κρεμάλα στους δωσίλογους». Οι άνδρες της Αστυνομίας γρήγορα, όμως, τους απομόνωσαν και τους απώθησαν στην Ερμού, χωρίς το επεισόδιο να πάρει έκταση. Στη στρατιωτική παρέλαση πήραν μέρος μόνο πεζοπόρα τμήματα ενώ, όπως είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες, δεν συμμετείχαν οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου.
ΟΙ δηλωσεισ. «Οπως τότε πετύχαμε το ακατόρθωτο, και σήμερα θα πετύχουμε, δεν θα λυγίσουμε για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια αυτού του λαού, που πολλές φορές δεν αξίζει αυτή την ευρωπαϊκή συμπεριφορά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης. Ομάδες πολιτών - ανάμεσά τους και νεαροί, οι οποίοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες - είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην οδό Βουκουρεστίου, φωνάζοντας συνθήματα και χειροκροτώντας τους παρελαύνοντες. Μοναδική εξαίρεση έκαναν, όταν πέρασαν από μπροστά τους οι αντιπροσωπείες της Αστυνομίας που πήραν μέρος στην παρέλαση, όπου και ακούστηκαν συνθήματα και επιφωνήματα αποδοκιμασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα