Γυναίκες, διαφορετικές, αγωνίστριες

Γυναίκες που τρέχουν να προλάβουν. Γυναίκες στη μέση του πουθενά. Γυναίκες του σήμερα και του χθες, δυναμικές ή μελαγχολικές. Γυναίκες της διπλανής πόρτας. Είναι αυτές που, όπως επισημαίνει με άρθρο της στα «ΝΕΑ» η πρεσβευτής της Αυστραλίας Τζένι Μπλούμφιλντ με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αν αξιοποιηθούν στο σύνολό τους αυτό θα αποβεί προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Αυτές οι γυναίκες όμως είναι και οι πρωταγωνίστριες διηγημάτων που κάνουν το ντεμπούτο τους απόψε στην Αθήνα.
Οι έξι συγγραφείς τους – οι Βανέσα Γκέμπι (Βρετανία), Ρέα Γαλανάκη (Ελλάδα), Μάρτα Πεσαραδόνα (Ισπανία), Ντάτσια Μαραΐνι (Ιταλία), Ρήνα Κατσελλή (Κύπρος), Ανέτε Μάτσον (Νορβηγία) – δέχθηκαν να γράψουν ένα διήγημα ύστερα από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της EUNIC Ελλάδος, με τη συμμετοχή του Βρετανικού Συμβουλίου, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της ισπανικής πρεσβείας, του Ιταλικού Ινστιτούτου, του Σπιτιού της Κύπρου, της νορβηγικής πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών. Και το αποτέλεσμα, το βιβλίο «6 φωνές, 6 γυναίκες» που παρουσιάζεται απόψε και θα διανέμεται δωρεάν.
«ΤΑ ΝΕΑ» απηύθυναν στις έξι συγγραφείς δύο ερωτήσεις και δημοσιεύει τις απαντήσεις τους:
1. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ποιας γυναίκας όμως; Της Ευρωπαίας και της Αμερικανίδας ή της γυναίκας του ισλαμικού κόσμου και της Αφρικής; 2. Αν η ηρωίδα ενός μυθιστορήματός σας ζούσε σε μια ιδανική κοινωνία όπου η ισότητα των δύο φύλων ήταν κανόνας, πώς θα την περιγράφατε;
Ρέα ΓαλανάκηΕλλάδα 1. Ενα πρώτο σχόλιο γι' αυτό που φαίνεται, ένα δεύτερο σχόλιο γι' αυτό που κρύβεται στη συγκεκριμένη ερώτηση. Αρχίζω με το ολοφάνερο: η Ημέρα αυτή αφορά όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία. Αλλιώς δεν θα υπήρχε το επίθετο «Παγκόσμια», λέξη που καθιστά περιττή κάθε αμφιβολία. Αυτό, τώρα, που υπονοείται στην ερώτηση: ποιος θεσπίζει τη σημερινή γιορτή, οι γυναίκες των λεγόμενων δυτικών κοινωνιών ή οι γυναίκες του ισλαμικού κόσμου και της Αφρικής, διαφορετικών δηλαδή κοινωνιών; Και κάτι ακόμη: γνωρίζουν οι παραπάνω γυναίκες ότι τις αφορά και αυτές η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας; Εγώ τουλάχιστον δεν το ξέρω. 2. Δεν μπορώ να σκιαγραφήσω ένα τέτοιο πορτρέτο γιατί δεν θα ήταν πλέον μια ηρωίδα ενός δικού μου μυθιστορήματος, ούτε καν θα με συγκινούσε. Επίσης, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι ιδανικές κοινωνίες. Με ενδιαφέρουν αυτές που ζούμε, έστω όσες υπήρξαν και, κατά κάποιο τρόπο, συνεχίζουν να μας αγγίζουν και να μας προβληματίζουν. Η λογοτεχνία σχετίζεται με το ανθρώπινο δράμα, τη σύγκρουση. Κάτι που είναι προφανώς πολύ ευρύτερο, πολύ πιο σύνθετο από μια σκέτη «ανισότητα των φύλων».
Ρήνα ΚατσελλήΚύπρος 1. Το φανερώνει ο τίτλος «Παγκόσμια», σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω πως τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, η ισότητα τον φύλων έναντι των νόμων έχει ολοκληρωθεί, εκτός από ελάχιστες λεπτομέρειες. Το βάρος της ισότητας των φύλων σήμερα πρέπει να δίνεται σε χώρες όπου ακόμα ισχύουν τόσο νομοθετικά όσο και κοινωνικά νόμοι και ήθη μεσαιωνικ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γυναίκες,gynaikes