Η Ισπανία βάζει τέλος στη χρυσή βίζα

Η Ισπανία σχεδιάζει να τερματίσει το πρόγραμμα χρυσής βίζας για ξένους αγοραστές ακινήτων σε μια προσπάθεια να κάνει πιο προσιτή τη στέγαση για τους ντόπιους. Η κίνηση θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι «η στέγαση είναι ένα δικαίωμα και όχι απλώς μια κερδοσκοπική υπόθεση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες. Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας χορηγεί άδειες διαμονής σε πολίτες εκτός ΕΕ που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου στην Ισπανία.

Πέρυσι, η Πορτογαλία ακολούθησε την Ιρλανδία στον τερματισμό του προγράμματος χρυσής βίζας για αγορές

ακινήτων. Και τα δύο σχέδια ήταν δημοφιλή μεταξύ άλλων σε κινέζους υπηκόους. Η Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν τα προγράμματά τους για χρυσές βίζες στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα με προγράμματα κατοικιών προς πώληση σε ξένους. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιέζουν εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις να τερματίσουν αυτά τα προγράμματα με το σκεπτικό ότι είναι αντιδημοκρατικά και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο εισόδου βρώμικου χρήματος στην ήπειρο. Με τη χρυσή βίζα οι αγοραστές παίρνουν άδειες παραμονής και κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ.

Τι συζητούν Motor Oil και Ελλάκτωρ

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται Motor Oil και Ελλάκτωρ με σκοπό την εξαγορά από τον ενεργειακό όμιλο της θυγατρικής Ηλέκτωρ του ομίλου παραχωρήσεων και real estate. Οπως έχει γράψει η στήλη INSIDE STORIES του ΟΤ στις 27 Φεβρουαρίου οι δύο όμιλοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το νέο deal. Οπως προκύπτει από σημερινές ανακοινώσεις τους η Motor Oil ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία του due diligence στην Ηλέκτωρ. Διευκρινίζουν δε αμφότεροι πως δεν έχει υποβληθεί καμία προσφορά.

Πέφτουν οι τιμές τροφίμων

Σε επίπεδα που καταγράφονταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από δύο και πλέον χρόνια, υποχώρησε ο πληθωρισμός των τροφίμων στις πλούσιες χώρες, με την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών να αμβλύνει την πίεση σε εκατομμύρια νοικοκυριά που επλήγησαν από τη διετή άνοδο του κόστους των τροφίμων.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ετήσια μεταβολή στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων σε 38 βιομηχανικές χώρες μειώθηκε στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,2% τον προηγούμενο μήνα και πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 16,2% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2022. Η εικόνα στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Αν και ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,9% σε ετήσια βάση από 3,1% που ήταν τον Ιανουάριο, η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει με την τιμή του ελαιόλαδου να έχει κάνει άλμα 63,7% μέσα σε ένα έτος. Ακολουθούν το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων με αύξηση 13,8% και τα φρούτα με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 12,3%. Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ενισχύθηκαν κατά 6,7%, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Νέα έκδοση ομολόγου

Την πρόθεσή της για έκδοση νέου senior preferred ομολόγου ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ γνωστοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα ανάθεσε εντολή στις BofA, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και UBS να διοργανώσουν ως ανάδοχοι της έκδοσης παρουσιάσεις σε επενδυτές. Το ομόλογο θα είναι εξαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε χρόνια (6NC5), με την έκδοση να λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της κάλυψης του δείκτη MREL. Ο τίτλος αναμένεται να λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση Βa2 από τη Moody’s και BB- από τη Fitch.

Οι αριθμοί του ΕΝΦΙΑ

Μειωμένος ή ακόμη και μηδενικός είναι ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για έναν στους πέντε ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα έχουν 7.159.164 φορολογούμενοι με τη συνολική αξία των ακινήτων να υπερβαίνει τα 770 εκατ. ευρώ. Από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, 1.000.000 θα δουν τον λογαριασμό από 50% μειωμένο έως και 100%, περίπου 215.171 έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10% καθώς έχουν ασφαλισμένες κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, ενώ 36.662 ιδιοκτήτες (ΑΦΜ) απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ 2024 καθώς επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Ο συνολικός φόρος που θα πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 2,286 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Αρωγή (arogi.gov.gr), η ΑΑΔΕ προχώρησε συνολικά σε απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2024 σε 11.230 ΑΦΜ, για 15.706 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί κτιρίων και σε 25.432 ΑΦΜ για 86.456 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί αγροτεμαχίων.

Ανέπαφες συναλλαγές

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ, 8 στους 10 είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν τις ανέπαφες πληρωμές στα ΜΜΜ όταν αυτές γίνουν διαθέσιμες, ενώ 7 στους 10 θα χρησιμοποιούσαν τα ΜΜΜ συχνότερα αν μια τέτοια υπηρεσία ήταν διαθέσιμη. Σημειώνεται ότι ένας στους δύο επιλέγει ήδη να αγοράζει το εισιτήριό του με κάρτα.

Στο κυνήγι ακινήτων

Η Chanel βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά ενός κτιρίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, συμμετέχοντας στον ανταγωνισμό μεταξύ των κορυφαίων λιανοπωλητών στον κόσμο για να αποσπάσει σημεία στον εμβληματικό πολυτελή εμπορικό διάδρομο της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η μάρκα ανταγωνίζεται την LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, η οποία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την απόκτηση του κτιρίου στη γωνία της 58ης Οδού, σύμφωνα με όσα δήλωσε άτομο το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί επικαλούμενο ιδιωτικές πληροφορίες.

Η ελβετική ωρολογοποιία Rolex κατασκευάζει ένα κτίριο κεντρικών γραφείων στην 665 Fifth Ave. Πέρυσι, η LVMH άνοιξε το ανακαινισμένο κατάστημα Tiffany στη γωνία της 57th Street. Οι λιανοπωλητές πολυτελείας αναζητούν επίσης ακίνητα παγκοσμίως. Ο ιδιοκτήτης των Gucci και Balenciaga έχει επίσης αποκτήσει κτίρια στο Τόκιο και το Παρίσι.

Keywords
ισπανια, βιζα, χρυση, due diligence, goldman sachs, jp morgan, louis vuitton, motor, real, deal, due, προσφορες, οοσα, ελλαδα, ελστατ, νέα, τραπεζες, bofa, sachs, hsbc, morgan, ubs, fitch, ενφια, ααδε, αφμ, gov, εμπ, μμμ, chanel, bloomberg, lvmh, louis, vuitton, rolex, tiffany, gucci, balenciaga, κινηση στους δρομους, αξια, Καλή Χρονιά, τραπεζα πειραιως, αξιολογηση, χωρες, ακινητα, αφμ, γωνια, διατροφη, ελστατ, εμπ, ιρλανδια, οοσα, ουκρανια, πειραιως, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, φρουτα, χυμοι, bloomberg, chanel, gucci, hsbc, jp morgan, louis vuitton, lvmh, real, rolex, ubs, αγορα, αυξηση, αιτησεις, αρωγη, ατομο, βρισκεται, δυνατοτητα, ευρω, ερευνα, ετος, ηλεκτωρ, υπηρεσια, εικονα, κυνηγι, κινηση, κτιριο, κτιρια, νερο, ομαδα, παρισι, πληθωρισμος, πλημμυρα, πορτογαλια, ποτα, προγραμματα, συγκεκριμενα, σχεδια, τιμη, τοκιο, τιτλος, φυσικα, αγορες, balenciaga, bofa, deal, δικαιωμα, δικαιωματα, due diligence, due, goldman sachs, gov, ηπειρο, χωρα, εισβολη, louis, morgan, πληροφοριες, πωληση, sachs, tiffany, τραπεζα, motor, vuitton
Τυχαία Θέματα